Brojke govore više od riječi: U 20 godina HDZ ovci su uništili i raselili Posavinu

Nema te vlasti na svijetu koja će sama za sebe priznati da je bila loša, pokvarena, korumpirana, da je loše vodila politiku i krivo postavila društveno – ekonomski sustav. Vlast  uvijek pomoću raznih mehanizama, nastoji uvjeriti narodne mase kako čini sve što može za opću i društvenu dobrobit.




Djelomično svaka vlast u tome uspijeva, lijepe priče, prazna obećanja, mediji, propaganda, zbog sveg tog nisu rijetki slučajevi da narod podržava lošu i neefikasnu vlast.

No kad se riječi i propaganda stave po strani, o tome koliko je vlast dobro radila najbolje govore brojke, odnosno konkretni podaci koje je vlast iza sebe ostavila. Umjesto riječima, vrijeme da je kvalitetu rada vlade ocjenjujemo brojkama.

 

Brojke i zaposlenosti

Znači zaboravimo riječi, pokušajmo sada rad vladajuće garniture u ŽP prikazati brojkama. U zadnjih 20 godina HDZ skupa s manjim političkim strankama, ( HSP, SDA, HDZ 1990, ITD ), suvereno vlada Županijom posavskom. Nažalost brojke pokazuju da pod HDZ-ovom vlašću u zadnjih dvadesetak godina uopće nije došlo do nikakvog napretka.

Analizu ćemo krenuti od jednog osnovnog pokazatelja, a to su brojke  o ukupnom broju zaposlenih u Županiji Posavskoj. Podaci iz zavoda za zapošljavanje kažu da zaposlenost u Županiji Posavskoj nije porasla u zadnjih 15 godina, a  u zadnjih deset godina je čak i smanjena.

Naime, dana 01.01.2007 godine u ŽP je bilo zaposleno 6300 osoba, dok je na datum 01.01.2017 godine u ŽP bilo zaposleno 5850 osoba, znači pod HDZ –ovim stručnjacima i domoljubima u zadnjih 10 godina izgubili smo oko 500 radnih mjesta.

Odemo li još dalje u povijest, od 2002 godine ( od kako zavod mjeri podatke o zaposlenosti za ŽP ), broj zaposelnih uglavnom varira te se kreće od rekordno niskih 5 tisusća pa to rekordno visokih 6500 zabilježenih i 2010 godine.

Zbog malog broja zaposlenih, ponuda rada je puno veća od potražnje, ( ma da se sad i ponuda rada smanjuje zbog iseljavanja ), što dovodi do malih plaća te egzodusa stanovništva u bogatije i razvijene zemlje. .

 

Brojke i demografija

Kad već u dvadeset godina nije došlo do porasta zaposlenih, došlo je do porasta iseljavanja, odnosno možda je bolje reći došlo je do pravog egzodusa stanovništva.

Na Orašje Newsu je više puta pisano o negativnim  demografskim pokazateljima . Na godišnjoj razini broj rođenih je 4 puta manji od broja umrlih, te samo na taj način ŽP gubi oko 300 stanovnika na godinu.

Broj učenika u školama drastično se smanjio. Prema podacima i brojkama iz strategije razvoja ŽP, od 2007 do 2013 godine, broj učenika u ŽP smanjen je za 1000, u postocima za 33 posto. Znači u 7 godina smo izgubili trećinu učenika.

Kada je u pitanju iseljavanje konkretni  podaci za zadnjih par godina ne postoje. Zadnji dostupni iz Federalnog zavoda za statistiku  kažu da se u periodu od 2007 od 2013 iz ŽP iselilo 1300 osoba. Teško je procijeniti koliko su ti podaci točno imajući u vidi da brojne iseljene osobe i dalje ovdje zadržavaju dokumente, odnosno  ne odjavljuju prebivališta prilikom odlaska.

Od 2013 godine Hrvatska je ušla u EU, što je nama Hrvatima omogućilo lakši odlazak u inozemstvo tako da je egzodus od 2013 uvelike ubrzan.

 

Prodavanje  magle stiglo na naplatu

Gore navedeno brojke o demografskim podacima i zaposlenosti puno više govore o HDZ-ovoj vladavini od bilo koje napisane ili izrečene riječi.

Mogu HDZ-ovci pričati o  svom domoljublju, mogu putem svojih medija loše rezultati pravdati Srpskom agresijom i komunizmom, ( ne kaže se uzalud dobar izgovor puno para vrijedi ), no činjenice ostaju činjenice, HDZ-ovci su najodgovorniji ( odgovoran je i narod zbog šutnje, straha, prodavanja i sl, ),  za katastrofalne ekonomske i demografske pokazatelje našeg kraja.




Oni su bacili milijune naših maraka u vjetar , oni sustavno koče reforme kako bi zadržali svoje pozicije i moć, oni su kreirali društveno ozračje koje je toliko odvratno da se počinje gaditi čak i dijelu njihovog vlastitog članstva.

Po njihovim vodstom, ekonomija nije rasla, plaće su stagnirale, ljudi masovno odlazili. Na kraju, gore naveden brojke najbolje govore o radu, odnosno neradu političkih elita koje vladaju ŽP.

Zaključak je slijedeći, svoji neradom i korupcijom ekonomski su uništili te demografski raselili posavinu.

 

 

Autor: Mario Pejić