Dario Obrenović za Orašje news: Val vrućine koji nas prati je vrlo izražen, čak i ekstreman u odnosu na prosjek

Povodom ovogodišnjeg toplinskog vala i vrlo visokih temperatura kontaktirali smo Darija Obrenovića, 22 godišnjaka iz Pruda, ( općina Odžak ), koji se amaterski bavi meteorologijom i klimatologijom te  koji ima svoju privatnu klimatološku stanicu.

Za naš portal, Dario nam je odgovorio na nekoliko pitanja vezanih za ovogodišnji toplotni val te klimu općenito. Što nam je Dario rekao, što je zabilježila njegova klimatološka stanica i jesu li pali temperaturni rekordi pročitajte u nastavku.

 

 

Dario možeš li nam za početak reći iz kojeg razloga pratiš meteorološke (ne)prilike na našem području, kako si došao na ideju da postaviš klimatološku stanicu i što se sve na njoj mjeri?

Ne mogu reći da sam od malena pratio zbivanja u atmosferi, ali oduvijek sam volio prirodu i onda sam sasvim slučajno i postupno počeo promatrati vremenske prilike. Početak je bio negdje 2010. godine, kada sam vrijeme i vremenske pojave najprije pratio tijekom zimskih mjeseci. Imao sam neki stari termometar s kojim sam mjerio temperaturu, zatim sam mjerio visinu snijega i sve to zapisivao u jednu bilježnicu, pisao kakav je taj dan bilo vrijeme i pokušavao predvidjeti vrijeme u naredna 2-3 dana, naravno uz svakodnevno praćenje vremenskih prognoza na TV-u. Zatim je to sve postalo polako ozbiljnije, sve sam više istraživao oko toga putem interneta i zapravo otkrio cijeli jedan meteo svijet u kojem sam našao sve ono što me zanimalo. Pronašao puno ljudi sličnih meni koji vole vrijeme i sve što ide uz njega. Naravno ono što me prvo privuklo su meteorološki podaci, pa sam što prije htio saznati kako se pravilno mjere podaci, s kojim instrumentima itd. Nakon što sam to sve pronašao i naučio barem ono osnovno, odlučio sam napraviti i meteorološki zaklon u koji ću postaviti svoje instrumente koje sam tada imao da bi podaci bili relevantni. Sad dolazimo da odgovora na pitanje o klimatološkoj stanici i što se sve na njoj mjeri.. Klimatološka stanica u Prudu puštena je u rad krajem ljeta 2013. godine i bila je u funkciji sve do sredine svibnja 2014. godine kada nas je pogodila ona strašna poplava. Iz tog je razloga stanica bila izvan funkcije nekoliko narednih mjeseci da bi se ponovno pokrenula početkom jeseni iste godine i od tada se na njoj neprekidno vrše mjerenja. Ono što se na njoj mjeri su temperatura zraka, vlažnost zraka, tlak zraka, oborine, te smjer i brzina vjetra.. To su neki osnovni meteorološki parametri koji se mjere u određenim terminima i u određenim uvjetima koje je propisala Svjetska meteorološka organizacija. Uvjeti za pravilno mjerenje su da mjerni instrumenti budu postavljeni u određeni meteorološki zaklon, odnosno drvenu kućicu koja je postavljena na dva metra visine iznad travnate površine, koja je bijele boje i kroz koju slobodno struji zrak. Na taj način instrumenti nisu pod vanjskim utjecajem jer npr. temperatura zraka koja se mjeri na osunčanoj te iznad betonskih ili limenih površina nije relevantna. Svi izmjereni podaci sa postaje se bilježe i na početku svakog mjeseca radi analiza prethodnoga te se uspoređuje sa višegodišnjim prosjecima sa ovog područja (dakle srednja mjesečna temperatura zraka, minimalne i maksimalne vrijednosti temperatura, ukupna količina oborina, broj hladnih, toplih ili vrućih dana itd.). Osim mjesečnih rade se i sezonske te godišnje analize. Povodom toga sam odlučio napraviti i facebook stranicu Klimatološka stanica Prud, na kojoj gotovo svakodnevno pišem razne objave i informacije s klimatološke postaje te naravno vremenske prognoze.

 

Zadnjih dana (uz dan, dva osvježenja), svjedočili smo jako toplom i sparnom vremenu. Možeš li nam za početak reći je li u našem području pao kakav temperaturni rekord, što je zabilježila tvoja klimatološka stanica?

Val vrućine koji nas prati još od kraja srpnja je vrlo izražen, čak i ekstreman u odnosu na prosjek. Moja klimatološka postaja u tom je valu zabilježila neke rekorde. Do sada je najviša izmjerena temperatura iznosila 38.5°C a zabilježena je 17.09.2015. godine. U ovom toplinskom valu taj rekord je srušen za 0.3°C, odnosno maksimalna je vrijednost iznosila 38.8°C koliko je izmjereno 04.08. Ipak, već jučer (10.08.) je premašen i taj novi rekord, ovaj put za skromnih 0.1°C pa tako novi rekord za ovu postaju iznosi 38.9°C. Jučer (10.08.) je također bio i najtopliji dan od kako se vrše mjerenja, sa srednjom dnevnom temperaturom od čak 30.7°C. Upravo prošle noći, dakle s četvrtka na petak, rekord je postavljen i u najvišoj minimalnoj temperaturi koja je iznosila 22.5°C, što je 0.8°C više od starog rekorda iz 20.07.2015. godine. Ipak, treba naglasiti kako se svi ovi rekordi i podaci odnose na vrijeme od kako postoje mjerenja kod nas, a to je od kraja ljeta 2013. godine. Prema službenim podacima 2007. i 2012. godine smo mjerili još više temperature. Primjerice službena postaja DHMZ-a iz obližnje Županje ima rekordno visoku temperaturu od 40.5°C koliko je izmjereno 24.07.2007. godine, a slično je bilo i početkom kolovoza 2012. godine, tako da je za pretpostaviti da se tih dana i kod nas mjerilo oko ili malo iznad 40°C, ali nažalost konkretnih podataka nemamo.

 

Je li ovakvo toplo vrijeme uobičajeno za ovo doba godine? Imali kakvih značajnijih odstupanja u odnosu na zadnjih par godina? Trebamo li se naviknuti na ovakva topla ljeta ili je ovo izuzetak?

U ovo doba godine je svakako uobičajeno da imamo vruće vrijeme, no valovi vrućina ovog su ljeta česti i dosta izraženi, posebno ovaj zadnji koji je bio ekstreman. Dakle vrućina kao posljednjih 10-tak dana nije uobičajena niti česta za ovo naše područje. Sličnu situaciju imali smo u ljeto 2015. godine, koje je bilo znatno toplije od prosjeka, s vrućinama osobito izraženim u srpnju pa i kolovozu, nešto slično kao ove godine. Ipak, ove je godine ljeto do sada još toplije u odnosu na ljeto iz 2015., ponajviše zahvaljujući ovom zadnjem ekstremnom toplinskom valu.
Na topla ljeta mislim da smo svi ovdje već naviknuli, no ovo je ipak jedan izuzetak jer se zaista radi o izraženim i dugotrajnim vrućinama, a to potvrđuju i brojke. Takva situacija nije samo kod nas nego i na cijelom Balkanu, s postavljenim mnogobrojnim temperaturnim rekordima u najviše ikad izmjerenim temperaturama na službenim postajama državnih zavoda od kako postaje mjerenja. Osim vrlo visokih temperatura brojne probleme stvara i manjak oborina, pa imamo i dosta izraženu sušu što će vam potvrditi i mnogi poljoprivrednici.

 

Kakvo vrijeme nas očekuje do kraja mjeseca. Nakon prolaska ovog vala, je li moguć još jedan toplinski val?

Klimatološki gledano ljeto traje do kraja ovoga mjeseca, a kalendarski do 22.09. kada počinje jesen. Svakako da je rano otpisati ljeto i vrućine, tako da bi i do kraja ovoga mjeseca mogli imati još valova vrućina, ali će oni ipak biti kratkotrajniji i što je bitnije znatno umjereniji od ova posljednja dva vala.

 

Globalno zagrijavanje, je li u pitanju teorija zavjere ili stvarnost? Ako postoji, koliko globalno zagrijavanje utječe na našu sredinu (regiju), i postoje li kakva konkretna mjerenja i brojke?

Mislim da je svakom tko imalo prati zbivanja oko vremenskih prilika (kako kod nas tako i u svijetu) jasno da se klima mijenja. Ono što tvrde klimatolozi i meteorolozi državnih zavoda te Svjetske meteorološke organizacije jest da temperatura globalno raste. Postoje i brojni podaci koji to dokazuju i nemamo razloga da im ne vjerujemo. Svjedoci smo sve ekstremnijih vremenskih pojava i kod nas i u svijetu, od poplava, tornada, suša, velikih snjegova, hladnoća, ekstremnih vrućina itd. Sve se to događa kao posljedica globalnog zagrijavanja, jer što su temperature više to je više i energije u atmosferi a samim tim i mogućnost za izražene vremenske nepogode znatno veća. I sami smo prošli razne prirodne katastrofa. Sjetimo se samo nezapamćenih poplava 2014. godine, zatim suše u godinama prije poplave. Samo ove godine smo imali dvije ekstremne vremenske pojave i to potpuno suprotnog tipa. Siječanj ove godine je bio izuzetno hladan, čak najhladniji u posljednje 32 godine, odnosno od 1985. godine (službeni podaci FHMZ-a za Orašje) kada je srednja siječanjska temperatura bila identična kao i ove godine. Zatim još jedan ekstrem su i ove vrućine, vjerojatno ne najizraženije ikad ali svakako daleko od uobičajenoga, a osim visokih dnevnih temperatura ovog smo puta imali i dosta visoke noćne vrijednosti temperatura.

 

Za kraj, ima li nešto o klimi i temperaturama što želiš reći, a da te nismo pitali?

Za kraj bih samo želio reći kako je vrijeme “živo” te zaista nepredvidljivo. Svjedoci smo naglih promjena vremena gdje iz kratkih rukava brzo oblačimo jakne i obrnuto. Nama ne preostaje ništa drugo nego da pratimo promjene i da se navikavamo na razno-razne vremenske (ne)prilike koje nam priroda u budućnosti sprema. Ja ću, dokle god je u mojoj mogućnosti, pratiti i mjeriti meteorološke podatke na ovom našem području. Još bih dodao kako se ovim bavim amaterski (hobi), ali sa vrlo profesionalnim pristupom, te sve ovo radim iz čiste ljubavi i osobnog zadovoljstva bez ikakve financijske koristi. Za sve informacije u vezi vremena i podataka možete se obratiti na mojoj Facebook stranici.

 

 

Autor: Mario Pejić