Domaljevac: Obuka nastavnika za SPARKreators ligu

U subotu 25. ožujka u našoj školi održana je obuka nastavnika u okviru SPARKreators projekta. Na ovoj obuci sudjelovali su nastavnici 6 škola iz regiona, a našu školu su predstavljali nastavnici Ivo Đukić i Snježana Klarić. Obuku su vršili treneri SPARKreators tima Vedran Jovanović i Armin Đuzelović. Školama su uručeni roboti a obavljeno je i potpisivanje ugovora, prenose na službenim stranicama osnovne škole Braće Radiža Domaljevac.

U sklopu projekta„SPARKreators lige“, čak 343 osnovne škole u BiH dobit će 696 robota, koji će najmlađima pomoći da od najranije dobi steknu znanja i vještine u područjima znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.




„SPARKreators liga“ će omogućiti učenicima da putem kodiranja interaktivnih igara, zanimljivih aplikacija i dinamičnih animacija, nauče nešto više o programiranju, robotici i automatici, oblastima koje nisu u redovnim nastavnim planovima škola.

Ideja je da djeca pomoću spomenutih znanja i vještina, u svijetu poznatijih pod imenom STEM, pokažu veću motivaciju za rad, učenje, ali i timski rad. STEM je akronim koje čine riječi na engleskom jeziku, a označavaju: znanost, tehnologiju, inženjering i matematiku (science, technology, engineering and mathematics).

Krajnji cilj je transformacija regiona kroz STEM, odnosno zaniteresirati djecu da se opredjele za zanimanja budućnosti. Stvaranje mladih ljudi koji će govoriti nekoliko stranih jezika, nekoliko programskih jezika, koji će imati dobre i plaćene poslove i znati razmišljati otvoreno i kritički.

Želja je učenjem kroz igru motivirati djecu da usvoje znanja iz navedenih oblasti, koja će imati priliku pokazati na organizirati natjecanjima u sklopu„SPARKreators lige“. Natjecanja će se organizirati prvo na lokalnoj razini, zatim na regionalnoj, da bismo na kraju došli do državne.

Planirano je da naša škola bude regionalni centar za natjecanja.

Preuzeto sa: Škola – domaljevac.net