Domaljevac: Pokrenuta inicijativa za opoziv načelnika Maria Jurkić

Vijećnici u Općinskom vijeću općine Domaljevac – Šamac potpisali su Inicijativu za pokretanje postupka opoziva načelnika Marija Jurkića (HDZ 1990), jer je, kako navode, svojim neodgovornim djelovanjem lokalnu samoupravu doveo u blokadu, prenosi

Inicijativa je podnesena na temelju članka 6. Zakona o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u F BiH, a glavni razlozi za potpisivanje Inicijative su: nepredlaganje Proračuna općine Domaljevac – Šamac za 2018. godinu od strane općinskog načelnika u zakonskim rokovima čime je ugrožen rad općinskog organa uprave, institucija i službi koje svoj rad održavaju na temelju sredstava iz Proračuna općine Domaljevac – Šamac (Dječji vrtić, Centar za socijalni rad, Samostalna služba za komunalne djelatnosti); negativno mišljenje po reviziji za 2016. godinu gdje je utvrđeno niz nepravilnosti i nezakonitosti u radu općinskog načelnika; narušeni međuljudski odnosi općinskog načelnika s općinskim vijećnicima, šefovima općinskih službi i ostalim uposlenicima općine Domaljevac – Šamac, što se odražava na cjelokupan rad općinskog organa uprave i pružanje usluga građanima.




Inicijativu je potpisalo 8 vijećnika, 4 iz bivše vladajuće koalicije okupljene oko HDZ 1990. (Joso Perišić, Mato Rošić, Luka Lucić i Đuro Perišić) i 4 oporbena vijećnika HDZ BIH (Lucija Matić, dr. Mato Hrskanović, Miroslav Piljić i Josip Grgić). Općinsko vijeće Domaljevac – Šamac ukupno broji 11 vijećnika.

Kako navode spomenuti vijećnici, u interesu mještana općine Domaljevac – Šamac pozivaju načelnika općine Maria Jurkića da podnese ostavku kako bi omogućio deblokadu i normalno funkcioniranje.

Prijedlog za opoziv načelnika potaknuo je rasprave i prepucavanje preko društvenih mreža. Na facebook stranici Domaljevac news optužili su HDZ BIH da kupio vijećnike da prijeđu na njihovu stranu.

-U javnosti je procurilo da su Luka Lucić i Đuro Perišić brzinski pobjegli iz Devedesetke. Za vijećnika Lucića se povezuje zapošljavanje člana obitelji u zdravstvenom sektoru dok je Đuri Perišiću nuđeno mjesto u elektri.

A čime je kupljen Joso Perišić Pipec i je li uopće kupljen. U svakom slučaju, sada mu je društvo HDZBiH za kojega je tvrdio da nikada neće s njim.

HDZ BiH je pokazao da kada nema podršku naroda, ipak ima dovoljno načina da sebi osigura ruke “papaka” i postigne svoj deset godina sanjani cilj u Domaljevcu, objavljeno je na facebooku.

Izvori: dnevnik.ba, facebook