Intervju: Husein Zolotić – Irget pokretač i vlasnik facebook stranice Orašje fotografije

Husein Zolotić – Irget pokretač je i vlasnik popularne facebook stranice Orašje Fotografije. Za naš portal reći će nam nekoliko riječi o sebi, o facebook stranici Orašje fotografije te o tome kako je došao na ideju da pokrene facebook  stranicu Orašje fotografije.

 

Husein, za početak se predstavite našim čitateljima recite nam nekoliko riječi o sebi?

Zovem se Husein Zolotić – Irget. Porijeklom sam iz Odžaka, a živim i radim u Orašju. Foto umjetnošću se aktivno bavim posljednjih 10 godina čisto na amaterskoj razini radi zadovoljavanja vlastitih potreba za kreativnim izražavanjem. Sve što znam o fotografijama naučio sam uglavnom na internetu od savjete profi fotografa, a ponešto i u praksi. Živim i radim u Orašju, stalno sam uposlen u EP HZ HB Mostar, DP Sjevera,  a za Odžak sam i dalje sentimentalno vezan.

 

Orašje fotografije je postala jako popularna facebook stranica. Od kuda vam ideja da pokrenete takvu stranicu?

Pokrenut nostalgijom za nekim davnim vremenima provedenim u Odžaku odučio sam da pokrenem jednu FB grupu tematski vezanu za grad Odžak. Grupa se zove  Odžak fotografije i ista je pokrenuta 2010 godine. Trenutačno broji 3700 članova. U grupi je broj objavljenih fotografija dosegao 5000 tisuća,  plus nešto malo albuma. U grupi ne toleriramo rasprave o politici i političkim temama. Grupu osim mene aktivno uređuje još 7 administratora. Svaki puta kada bi se zatekao u Odžaku uradio bih par fotografija te bi  ih uredno objavljivao u našoj facebook grupi. FB grupa Odžak fotografije je u vrlo kratkom vremenu postala hit za lokalnu zajednicu, vrlo brzo je postala najbrojnija grupa tematski vezana za grad Odžak.

Inspiriran uspjehom ove grupe pokrenuo sam FB stranicu Orašje fotografije.

 

Kada ste točno pokrenuli FB stranicu Orašje Fotografije?

Facebook stranicu Orašje fotografije pokrenuo sam 01.03.2013 godine.

 

Recite nam sad nešto o samoj stranici?

Stranica Oraše fotografije  nudi nešto drugačiji sadržaj i sliku od ostalih stranica tematski vezanih za naš grad Orašje. Naša dijaspora je veliki poticaj, stalno traže fotku više. Primjetio sam također da se jako malo na društvenim mrežama promoviraju ljepote i mogućnosti koje nudi Orašje, kao što je turizam, trgovina te mali obrti koji su nepravedno zapostavljeni.
Uz fotografije našeg grada vrlo često objavljujem i korisne linkove i promoviram korisne i pozitivne događaje iz naše sredine. To su posjetioci naše stranice prepoznali i nagrađuju nas stalnim porastom posjeta našoj stranici, ( u prosjeku stranica ima od 1500 do 3000 dnevnih pregleda ). Stranica nema politički sadržaj , uređuju je naši sugrađani, stranica ima ime, vlasnika, administratore, broj mobilnog itd. Svakodnevno nam dolazi veliki broj poruka da tako nastavimo i ta podrška nam puno znači.

 

Stranica vam se zove Oraše Fotografija, pa vas pitamo, što je za vas fotografija?

Fotografija je za mene prvenstveno hobi. Ja nisam profesionalni fotograf. Obično u razgovoru o fotografiji s kolegama naglašavam koliko je potrebno pružiti podršku strpljenje i savjete foto amaterima svih starosnih skupina kada to traže. Da starosna dob nema granice pokazalo se i na primjeru naše stranice gdje je vrlo aktivan editor Božo Petričević. Umirovljenik je, ima slobodnog vremena i volju za fotografiranjem. Fotografije koje radi nisu vrhunskog kvaliteta, obično fotografiše samsung  tabletom, ali su unatoč tome njegove fotografije su pronašle put do ljudi koji posjećuju našu stranicu. Nasuprot njemu to su još i Lejla Muslić, Marko Rile Benković, Alisan Krajišić – Foto Sentinel ( pro ), i moderator Perica Vincetić ( pro ).  U početku nam je sa savjetima vezanim za fotografije pomogao  i Zlatko Baotić, ( pro ) – FotoLabor.

 

Za kraj, želite li nešto poručiti našim čitateljima?
Iskoristio bih priliku i pozvao sve koji su zainteresirani da budu dio našeg tima, da nam se jave. Pošaljite nam fotke u inbox. Dobro nam došli budući suradnici na razvoju stranice Orašje fotografije naravno pratite redovito  portal Orašje news.

 

 

Intervju radili: Mario Pejić, ( pitanja ),  Husein Zolotić – irget, ( odgovori).