Intervju: Valentina Divković predstavlja nam ASuBiH

Valentina Divković učenica je 3 razreda srednje škole te koordinatorica Lokalnog tima Orašje. Za naš portal Valentina će nam reći nešto o samoj Asocijaciji Srednjoškolaca u Bosni i Hecegovini i dosadašnjim akcijama i projektima te o budućim planovima ove nedavno osnovane organizacije.


Za početak, ukratko nam se predstavite i recite nešto o sebi?

Zovem se Valentina Divković, dolazim iz Orašja i treći sam razred gimnazije.

 

Sad nam recite nešto o samom ASuBiH-u, te o ciljevima i svrsi same organizacije?

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okupljanje svih mladih koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH. ASuBiH se bavi edukacijom srednjoškolaca te uključivanjem srednjoškolaca u proces donošenja odluka.

 

Zašto ste se vi priključili ASuBiH-u, ispričajte nam svoju priču kako ste postali dio ASuBiH-a i kako ste dospjeli na poziciju koordinatorice LT Orašje?

Za ASuBiH sam čula preko njemačke fondacije Schuler Helfen Leben (SHL), koja je i sam donator ove organizacije. Imala sam priliku biti pozvana na SHL-ov event ”100 mladih 100 ideja” koji se održao u Sarajevu u periodu od 30.11. do 01.12.2015. godine. Tada sam čula nešto više o ASuBiH-u i dobila ideju da osnujem Lokalni tim u Orašju. Po dolasku iz Sarajeva krenula sam informirati prijatelje, iako je nekolicina njih već bila upoznata s ovim. Uz njihovu pomoć uspjeli smo osnovati Lokalni tim ASuBiH-a Orašje.

 

Kada je osnovan lokalni tim Orašje?

Zvanično smo postali Lokalni tim 8.ožujka 2016.

 

Koliko članova broji vaš lokalni tim?

Trenutno naš tim broji 24 člana, ali ja se nadam da će se taj broj povećati s vremenom te da će nam se sve više srednjoškolaca pridružiti.

 

Kakav je odnos među članovima lokalnog tima?

Komunikacija je važna da bi bilo što moglo funkcionirati. Što se tiče naše komunikacije nemam ni jednu zamjerku. Odnosi u timu su za svaku pohvalu. Svaki član timu pridonosi na svoj način, da su bolji ne bi valjali. Jako sam ponosna na naš tim.

 

Tko sve može biti član lokalnog tima i kako se može uključiti?

Članovi Lokalnih timova ASuBiH-a mogu biti samo srednjoškolci. Pridružiti se može bilo koji srednjoškolac koji je spreman za promjene u društvu i rad, kontaktiranjem koordinatora tima.

 

Već ste izvodili određene akcije i projekte. Možete li ih nam ukratko opisati?

Prva akcija koju je naš tim provodio bila je dijeljenje muffina s porukicama 8.ožujka 2016.godine. ”Uzmi osmijeh” je naziv naše druge akcije koja je sprovedena 15.travnja 2016. Godine. Akcije su bile vrlo uspješne, možete pogledati na facebook stranici Lokalnog tima Orašje i uvjeriti se sami.

 

Kako vam obični građani mogu pomoći, kako se mogu uključiti u vaše akcije i projekte.

Potrebna nam je samo podrška građana. Samim tim što su naše aktivnosti imale pozitivan odgovor govori nam da nas naše malo Orašje već podržava. Građani će imati vjerojatno i priliku učestvovati u nadolazećim projektima, ali o tome ćemo malo kasnije. Trenutno idemo malim koracima k većim stvarima.

Surađujete li s školom i drugim državnim institucijama, općinom, županijom i slično te kakva je suradnja?

Budući da smo skoro osnovana organizacija nismo imali priliku surađivati s većim institucijama. Do sada smo imali suradnju sa školom od koje dobivamo prostor za naše sastanke te razni materijal. Ovim putem se zahvaljujem.

 

Za kraj o budućim planovima i akcijama vaše lokalne organizacije?

Članovi našeg tima uvijek imaju nove ideje koje ćemo zasada zadržati u tajnosti. Pored naših malih ideja tu su i projekti koje financira SHL, za te projekte dobiti ćemo obavještenje i krenuti u akciju. Plan nam je da zainteresiramo što veći broj mladih za ASuBiH i slične organizacije. Želimo pokazati da se i na koristan način može unijeti zabave u naše živote.

 

 

Intervju radili: Mario Pejić, Valentina Divković

1 Trackbacks & Pingbacks

  1. Orašje: Najavljena umjetnička izložba "Noćni labirint" | ORAŠJE NEWS

Comments are closed.