Intervju: Vederana Živković mladi ne sudjeluju dovoljno u rješavanju problema koji se tiču svih nas.

Foto: Vedrana ĆŽivković

Vedrana Živković nova je koordinatorica Lokalnog tima Asocijacije srednjoškolaca Orašje. Za naš portal kazala nam je nekoliko riječi o sebi, aktivizmu mladih te planiram aktivnostima Asocijacije srednjoškola u Orašju . Što nam je rekla pročitajte u nastavku.

 

Za početak nam se predstavi i reci nam nešto o sebi?

Dobar dan.Ja sam Vedrana Živković, imam 18 godina i učenica sam 3.razreda srednje Medicinske škole u Orašju. Uz školu i školske obaveze svoje slobodno vrijeme ponajviše usmjeravam na rad u aktivizmu.

 

Koordinatorica si lokalnog tima ASUBiH Orašje. Od kada obnašaš tu funkciju i kako se na funkciji snalaziš?

Koordinatorica tima postala sam u 12. mjesecu prošle godine. Povjerenje koje sam dobila od svojih članova kada su me birali za koordinatoricu trudim se ispoštovati i opravdati do maksimuma. Svoju funkciju kao koordinatorice sam shvatila vrlo ozbiljno i na takav način i pristupam radu u timu. Doista, ponekad zna biti jako teško izboriti se sa svim preprekama na koje naiđem u svojem radu, ali trudim se iste rješavati što efikasnije i na što bolji način.


U sedmom mjesecu lokalni tim ASU BIH Orašje planira organizirati manifestaciju, „ Kroz oči umjetnosti“. Recite nam nešto o tom događaju, što planirate učiniti s koji m ciljem?

Da, zajedno sa ostalim članovima iz svojeg tima u 1.mjesecu ove godine aplicirala sam projekt na Fond Socijalnog dana, koji nam je odobren uz još 12 vrlo zanimljivih aktivnosti iz drugih lokalnih zajednica. Kamp “Kroz oči umjetnosti” prije svega za cilj ima okupiti mlade iz različitih gradova u Orašje gdje ćemo svi zajedno učiti o umjetnostima i kulturnoj baštini kako Orašja tako i Bosne i Hercegovine. Također ćemo raditi i na usavršavanju prezentacijskih vještina i odnosa s medijima. Cilj nam je kroz razne radionice, aktivnosti i prezentacije podići svijest o važnosti same umjetnosti u našim zajednicama.

Aktivizam mladih, da li su mladi dovoljno aktivni i da li po vama dovoljno sudjeluju u rješavanju društvenih problema u zajednici?

Smatram da je veliki broj današnje omladine previše okupiran suvremenim tehnologijama i u skladu s tim su doista neaktivni članovi svoje zajednice. Isto tako, ne sudjeluju skoro pa nikako u rješavanju problema koji se tiču svih nas. Neophodno je podići svijest o samom aktivizmu i načinu rada u istom.

 

Za kraj, kako vidiš budućnost ASU-a BiH i aktivizma mladih u Orašju i BiH?

Budućnost ASuBiH-a kao organizacije vidim vrlo pozitivnom i perspektivnom za sve mlade u Bosni i Hercegovini. Smatram da ako i dalje nastavimo s ovakvim i sličnim aktivnostima uključivati mlade u aktivizam možemo se zajedno podići  iza zida koji je već duži niz godina stvoren oko Orašja.

 

Autor: Mario Pejić