Iseljavanje iz BiH: Orašje i Posavina među najugroženijim sredinama

Mediji širom BIH nedavno su prenijeli informacije objavljene od strane nevladine organizacije Unija za održiv povratak u BiH kako je od 2013 godine BiH napustilo više od 150 tisuća ljudi.

Kao primjer masovnog iseljavanja uzeta je Posavina, ( kao regija ), a među spomenutim mjestima koja su uzeta u obzir nalazi se i Orašje.




-Predsjednica Unije za održivi povratak Mirhunisa Komarica je predstavljajući ove podatke na konferenciji za medije u Sarajevu, opisala kao zastrašujuću činjenicu to što su brojni krajevi BiH doslovno ispražnjeni, a kao primjer navela je Bosansku posavinu, gdje je stanovništvo prepolovljeno u odnosu na stanje 1991.

Iz tog je dijela BiH u ovoj godini otišlo deset tisuća ljudi, pokazalo je istraživanje koje se odnosilo na područje Bosanskog Broda, Brčko distrikta, Dervente, Doboja, Gradačca, Modriče, Odžaka, Orašja, Srebrenika, Bosanskog Šamca, Pelagićeva, Vukosavlja i Domaljevca-Šamca.

‘Svi političari koji tvrde da su pripadnici njihovog naroda nečim ugroženi neka odu u Posavinu i tamo kažu ljudima što trebaju očekivati’, kazala je Komarica, a prenosi T- Portal.

Podaci do koje je ova organizacija došla rađeni su na temelju terenskog istraživanja, a kao razlog iseljavanja navodi se opća politička i ekonomska kriza koja pogađa BiH.

Izvor: T-PORTAL
Autor: Mario Pejić