Jasmina Tupaja: Suđenjem sam se počela baviti zbog ljubavi prema nogometu

Foto: Facebook Jasmina Tupaja

Jasmina Tupaja dolazi iz Orašja  po zanimanje je Magistrica geografije/zemljopisa, no uz geografiju Jasmina je i poznata nogometna sutkinja. Za naš portal Jasmina će nam reći nekoliko riječi o svoj sudačkoj karijeri i o tome kako se i zašto odlučila da bude nogometna sutkinja.

 

Jasmina, na nogomet se u javnosti gleda kao na isključivo muški sport. Otkud vama želja i ideja da se bavite nogometom, odnosno kako i zašto ste odlučili da budete nogometna sutkinja?

Prije svega, istaknula bi da nogomet kao sport jeste u muškom svijetu ali u današnje vrijeme sve više ovaj sport prate i djevojke kao što sam ja prije točno 15 godina počela svoju karijeru na nogometnim travnjacima. Vjerujte nije mi bilo ni malo lagano ali je u ovom sportu prevladala volja, želja i ljubav za nečim što volite. Kao i svi mladi ističem, bez obzira na ljubav prema nogometu tu je bila i potreba da sebi omogućim i zaradu jer kao i svaki školarac kojem je potrebno da bi sebi priuštio nešto danas, a da ne traži od roditelja taj novac bilo to da se radi o izlasku ili o nekoj sitnici koja mu je potrebna za školu.

 

Možete li se prisjetiti vaše prve službene utakmice koju ste sudili. Kako je to izgledao, kakav je bio osjećaj i je ste li osjećali tremu?

Moja prva prijateljska utakmica bila je u Matićima a prvenstvena u Orašju sa juniorima Hnk.

 

U kojoj ligi/ligama sada sudite?

Trenutno sam na listi Premier ženske lige.

 

Žena sutkinja. Kako nogometaši reagiraju na to? Primjerice nakon neke sporne odluke, imate li osjećaj da nogometaši drugačije reagiraju na vas nego što bi reagirali da je u pitanju sudac?

Iskreno govoreći, danas muškarci sasvim normalno reagiraju na žene koje su sutkinje, jer mislim da moj stav i rad tijekom čitavih ovih godina doprinio  takvom ponašanju odnosno korektnosti , ne samo mojih kolega nego svih nogometaša i nogometašica Bosansko-Hercegovačkog prostora.

 

Jeli bilo kakvih većih neugodnosti vezanih uz suđenje. Ako jeste, možete li nam ispričati o čemu se radi?

Ponekad jeste bilo ali to su sitnice koje nisu toliko značajne da sada pričamo o tome.

 

Kako vaše obitelj, prijatelji i prijateljice gledaju na vaše zanimanje. Je li im barem na početku bio neobičan vaš izbor da budete nogometna sutkinja. Kako na to gledaju danas?

Što se tiče mojih roditelja i rodbine na početku je bilo malo čudno ali moram istaknuti da su me podržali u svakom trenutku pa i u ovom. Moja želja i volja su dokazale moj stav prema sportu i prijatelji su uvijek uz mene. Kao što sam rekla, bitno je da radite ono što volite i želite jer ako imate neki san što možete ostvariti onda trebate dosta truda i energije uložiti u to. Ja sam svoje snove ostvarila i proputovala sam čitavu Europu , Aziju i Afriku i moj uspjeh i moji rezultati uvijek će ostati zabilježeni kao prve sutkinje u Bosni i Hercegovini.

 

Možete li dati neki savjet curama koje bi htjele krenuti vašim stopama i biti nogometne sutkinje?

Naravno, moj savjet je da slijedite uvijek ono što vam srce želi i doći ćete do konačnog cilja.

 

Na kraju, imali nešto što želite reći a da vas nismo pitali?

Ovim putem bi vam se zahvalila i naravno kao što sam rekla bitno je u životu ostati isti čovjek kao i na početku karijere, a i kasnije jer čovjek nije sretan ako nije uz osobe koji ga podržavaju. Svaki uspjeh nosi svoju težinu i treba ga dostojanstveno prihvatiti.

 

Autori: Mario Pejić, Jasmina Tupaja.