Komentar: HDZ je ispolitizirao Dane hrvatskog filma, to više nije filmska već politička manifestacija

Foto: vecernji.ba

Jučer je u Orašju otvorena 22 po redu manifestacija “Dani hrvatskog filma”. Službeno, riječ je o kulturno – umjetničkoj manifestaciji u okviru koje se u Orašju premijerno prikazuju novi filmovi na domaćoj filmskoj sceni.

No, kad se analizira sve što se događa vezano uz tu manifestaciju, onda se jasno da zaključiti kako se zapravo radi o političkoj manifestaciji, ili možda blaže rečeno, radi se o teško ispolitiziranom kulturno – umjetničkom događaju.

Od najave dana Hrvatskog filma, pa do samog otvorenja, plasirane vijesti i događaji vezani uz tu manifestaciju u prvom su redu političke prirode. Naime, dan prije otvaranja manifestacije u Orašju je održana peta večer Hercegovine u Posavini. Radi se o čisto političkom događaju, a HDZ ovi mediji, ( večernji, radio orašje itd ), su vezano za taj događaj prenijeli isključivo poruke političara iz HDZ-a, koji su po običaju pričali o brzi za Hrvatski narod u Posavini, ( kako se brinu vidimo po broju iseljenih ), prijateljstvu te dobroj suradnji Posavine i Hercegovine.




Također, na isti dan kada je bilo otvaranje manifestacije, u hotelu Navis je održana sjednica predsjedništva HDZ-a.  Nakon sjednice bilo je svečano otkrivanje umjetničke skulpture kipa Posavske žene, koji je javnosti otkriven ranije, ali je naknadno pokriven bijelom plahtom, kako bi ga predsjednik vlade Klaić i članica presjedništva HDZ-a Brojana Krišto mogli naknadno svečano otvoriti i otkriti.

I samo otvorenje manifestacije proteklo je u znaku politike i HDZ-a. Manifestaciju je otvorio Hrvatski premijer Andrej Plenković, a generalni sponzor manifestacije je bio Dragan Čović.

I sad, vratimo se na početak članka i manifestaciju „Dani Hrvatskog filma“ u Orašju. Kad se sve zbroji i oduzme,  tu ima pregršt političkih poruka od HDZ-ovih političara, ali ostaje pitanje gdje je tu film, tko uopće tu igdje spominje film, kulturu ili umjetnost.

Na medijima nema intervjua glumaca, nema komentara o filmovima, nema čak ni opisa filmova, uglavnom u cijeloj priči film se izgleda spominje jedino u nazivu manifestacije, dok je sve drugo podređeno politici te samo promociji HDZ ovih političara.

Dani Hrvatskog filma nisu loša zamisao, no više filma, a manje preseravanja HDZ-ovih političara definitivno ne bi škodilo.

Autor: Mario Pejić