Komentar: Kandže “svetog” trojstva.

Prošlost i ideologija, sve što politički moćnici u Županiji Posavskoj žele je da se  mi samo bavimo prošlošću i ideologijom. Za njih je bolje da se mi bavimo prošlošću nego da se bavimo pitanjima vezanim uz svakodnevni život. Bolje je da postavljamo pitanja  o domovinskom ratu i braniteljima, nego da postavljamo pitanja: Zašto imamo najgori zdravstveni sustav u Europi, zašto imamo najveće stope nezaposlenosti mladi u Europi, zašto je pola općine otišlo na rad u Njemačkoj, tko i zašto štiti kladionice, tko je odgovoran za kriminal i korupciju, itd?

Za političke moćnike,  to su nezgodna pitanja, zato ih pod svaku cijenu treba izbjeći, odnosno da budem precizniji, treba ih istisnuti iz javnog prostora, a javni prostor umjesto njih okupirati prošlošću i ideologijom. Iz tih se razlog preko Radio Orašja i drugih HDZ-ovi medija i institucija, ( vlada ŽP, Posavina.org, večernji, itd ), vodi čista propaganda na način da se stalno eksponiraju teme vezane uz domovinski rat, crkvu i branitelje.

I dok se javnost glođe oko kosti zvane domovinski rat, političari nesmetano potkradaju i uništavaju državu. Nema prosvjeda i javne rasprave zbog raširene korupcije, zbog poskupljenja struje, zbog iseljavanja, visokih stopa nezaposlenosti, ali zato ima prosvjeda i okruglih stolova kada su u pitanju uhićeni branitelji HVO-a. Netko neuk može pomisliti da je našim političarima te crkvenim i braniteljskim vođama, stalo do uhićenih branitelja i Domovinskog rata pa zato organiziraju prosvjede i okrugli stol,  ali vjerujete lokalnim političarima, crkvenim i braniteljskim vođama stalo je jedino do njihovih guzica, novca i privilegija. Ratni profiteri ostaju ratni profiteri, samo se metode njihova djelovanja mijenjaju.

Da je njima stalo do branitelja, bilo živih bilo mrtvih i Domovinskog rata, ne bi stvorili ovakvu ekonomiju i ne bi glatko šutirali razvojačene branitelje.  Sjetite se kada su bili prosvjedi razvojačenih branitelja, a radi se o braniteljima koji nisu unovčili domovinski rat, braniteljske udruge  i njihove vođe osudile su prosvjede razvojačenih branitelje, o čemu samo ranije pisao, ( vidi ovdje), Ni crkva ni  HDZ nisu tada podržali razvojačene branitelje jer ih ne zanima kako ti ljudi žive, kao što ih ne zanima kako žive tisuće drugih njihovi sugrađana, čime plaćaju doktore i primjerice kako će sutra ti isti  njihovih sugrađani plaćati veće račune za struju.

Na primjeru razvojačenih branitelja, ali na bilo kojem drugom primjeru poput poskupljenja struje, možemo vidjeti što čini propaganda. Ukratko, nebitno stavlja kao bitno, a bitno uklanja s javne scene. Nije bitno poskupljenje struje, zbog tog ne treba organizirati okrugli stol ili prosvjed, ali bitno je uhićenje desetorice pripadnika HVO-a. Paradoks je da iza jednog i drugog stoje isti ljudi, a jedno namjerno medijski eksponiraju, dok drugo namjerno miču s medijske scene.

Narod u općini Orašje, odnosno ono što je preostalo  mora se probuditi i razbiti tu propagandu. Narod se mora osloboditi iz ideoloških kandži  „svetog“ trojstva, ( HDZ, braniteljske udruge, crkva ), odbaciti teme vezane  uz prošlost, te postaviti pitanja koja se tiču svakodnevnog života, poput plaća, zdravstva i nezaposlenosti.

Ako to nismo u stanju, ako se nismo u stanju otrgnuti od propagandne „svetog“ trojstva unatoč tome što sve gore i gore živimo,  onda ništa drugo osim propasti nismo ni zaslužili.

Staviti zdravstvo i radna prava ispred ideologije i prošlosti, djeluje jednostavno, ali pravo je pitanje, jesmo li sposobni za to?

 

Autor: Mario Pejić