Komentar: Možemo li barem na izvješću MUP-a ŽP svi biti jednaki

Tko god da prati izvješća MUP-a ŽP može lako primijetiti da MUP ŽP ima neobične kriterije kada je u pitanju označavanje osoba koja su počinile različita kaznena djela ili prekršaje. Negdje MUP stavi inicijale takve osobe, negdje stavi prezime, a negdje ne stavi apsolutno ništa.
Evo nekoliko primjera koji jasno prikazuju neobične kriterije MUP-a ŽP kada su u pitanju izvješća za javnost.

Prija nekoliko dana ukradene su dvije stolice ispred City centra, a na izvješću MUP ŽP je stavio inicijale osobe koja je to počinila.

-dana 20.10.2017 godine u 23.30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu otuđenja 2 stolice ispred restorana „Desetka“ smještenog u tržnom centru „City inn“ u Orašju. O istom je upoznata patrola PS Orašje koja je ubrzo pronašla izvršitelja 33 godišnjeg E.K. iz Orašja koji je lišen slobode i zadržan. Protiv navedenog će biti poduzete zakonom predviđene mjere.




U drugom primjeru,  koji se također dogodio prije nekoliko dana,, pripadnici MUP-a ŽP uhvatili su osobu u alkoholiziranom stanju, ali na izvješću nisu stavljeni inicijali uhvaćene osobe već  je navedeno prezime te godine osobe koja je učinila prijestup.

-dana 17.10.2017 godine u 02.25 sati službenici prometne policije PU Orašje su tijekom kontrole  u prometu zatekli u alkoholiziranom stanju 49 godišnjeg Vincetića iz Donje Mahale koji  je lišen slobode i zadržan do istrežnjenja. Protiv navedenog će biti proveden prekršajni postupak.

U pojedinim slučajevima MUP ŽP uopće ne objavljuje inicijale osoba koje su počine određena djela, pa čak ni najteža kao što je prometna nezgoda sa smrtnim posljedicama.

-dana 17.09.2016 godine u 18.30 sati se na križanju ulice Stjepana Radića i Bana Jelačića u Donjoj Mahaloj dogodila prometna nezgoda u kojoj je sudjelovalo jedno pmv i jedanbiciklista. U istoj nezgodi je nažalost 76 godišnji biciklista iz Donje Mahale smrtno stradao. O istom je upoznat dežurni istražitelj kriminalističke policije PU Orašje koji je poduzeo zakonom predviđene mjere.

Ovo posljednje radi se o prometnoj nezgodi u kojoj je stradao starac nadimka „Kiva“iz Donje Mahale, a udario ga je vlasnik ROX-a.

Postavlja se pitanje, zašto MUP navodi inicijale u slučaju lakše krađe lako zamjenjivih stolica, a ne navodi inicijale u slučaju prometne nezgode sa smrtnim posljedicama.

Čudni su to kriteriji. Biti će da mještani općine Orašje pored ovakvog MUP-a ŽP nemaju pravo ni na jednaki tretman kada je u pitanju i takva stvar kao što su priopćenja MUP-a ŽP za javnost.

Zar je djelatnicima MUP-a ŽP tako teško slijediti jednostavnu politiku da u svim slučajevima stavljaju inicijale, s izuzecima seksualnog nasilja i maloljetništva, gdje je zaštita identiteta opravdana.

Barem oko toga ne bi trebalo biti problema, ovako ostaje pitanje, jeli u pitanju cenzura ili možda puka nemarnost djelatnika, to na temelju napisanog zaključite sami?

 

 

Autor: Mario Pejić