Komentar: Što nam je to kazao predsjednik Klaić

Foto: zupanijaposavska.ba
Piše: Mario Pejić
Piše: Mario Pejić

Nedavno se predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić obratio javnosti priopćenjem, ( vidi ovdje ), u kojem je govorio o dosadašnjim mjerama, povodom proteka nešto više od godine dana od formiranja nove vlade.

Kada se u cijelosti pročita, predsjednikovo priopćenje ostavlja dojam dobro smišljenog, profesionalnog marketinškog teksta, objavljenog s ciljem da se javnosti zamažu oči.

Da bi to potkrijepili, ( mazanje očiju ), izdvojiti ćemo u nastavku kratko dijelove priopćenja predsjednika Klaića. U svom priopćenju predsjednik Klaić tako, između ostalog, govori da će vlada ŽP poticati razvoj malog i srednjeg poduzetništva, zatim govori o zabrinutosti zbog iseljavanja stanovništva, te govori o konkretnim mjerama, ( porodiljno, elektronička evidencija odlaska i dolaska službenika ), koje prema Klaiću nitko ne može osporiti. 

Također, predsjednik Klaić ističe kako je proračun stabiliziran, kako su iz proračuna osigurana sredstva za sve zaposlenike te za sve penzionere i stradalnike domovinskog rata. Uglavnom cilj priopćenja je da ostavi dojam, kako se vlada trudi da poboljša standard građana te kako radi u interesu građana.

No dojam je samo dojam, on se kreira na način da se ističe sve pozitivno što je vlada učinila, a istovremeno se sakriva sve ono negativno. Tu se radi u umijeću “mazanja očiju”, odnosno radi se o prikrivanju stvarnosti. Građani moraju znati da kod svih službenih priopćenja političara i drugih visokih funkcionera, ( pa tako i kod ovog Klaićevog ), nije važno ono što se kaže, već ono što se prešuti, a u ovom slučaju prešutjelo se toga mnogo i to s jasnim razlogom.

Ako ćemo realno analizirati dosadašnji rad novo izabrane Klaićeve vlade, izuzmemo li uvođenje plaćenog porodiljnog dopusta, ( što je trebalo odavno uvesti ), Klaićeva vlada, manje više,  nije učinila ništa dobroga u odnosu na prethodnu vladu Marijana Oršolića – Bane, koja je bila toliko loša,  da ju je u tome smislu  gotovo nemoguće nadmašiti.

Sve ostale mjere, ( osim porodiljnog dopusta ), koje je Klaićeva vlada usvojila usmjerene su jedino ka očuvanja postojećeg  i za većinu građana štetnog poretka kojega su HDZ-ove političke elite kreirale nakon završetka Domovinskog rata.

U tom smislu Klaićeva vlada se ne razlikuje od Oršolićeve, niti od svih drugih koje su prethodile Oršoličevoj.

Primjerice, lijepo je što će vlada osigurati redovna primanja državnim službenicima, ali isto tako treba reći da su ti isti državni službenici jedna privilegirana i po političkim vezama zaposlena skupina građana, koja čini najodanije glasačko tijelo i glasačku mašineriju jedne političke stranke. Iz tih razloga, ( dakle vlastiti dobrobit i održavanje vlasti ), privilegije, plaće, kao i sam broj državnih službenika iz HDZ-a nitko nikada nije, neće i ne smije dovoditi u pitanje. HDZ može napraviti svašta, ali neće rezati granu na kojoj sam sjedi, a ta grana je svakako preglomazna i neučinkovita administracija. Prava poruka premijera bi bila da će se krenuti u rezanje i otpuštanje nekompetentni, nesposobni i striktno po političkoj liniji zaposlenih državnih kadrova. Također, moglo bi se ići na ukidanje raznih odbora i povjerenstava, gdje se za nagrade uhljebljavaju striktno političko provjereni kadrovi.

Ista stvar kao i s državnim službenicima je i s braniteljskim mirovinama. Neznam zašto ih je Klaić spomenuo, jer oni nisu na proračunu Županije Posavske, ali svejedno HDZ je i u Federalnoj vladi iz čijeg se proračuna se financira većina braniteljskih mirovina. Među tim stradalnicima i braniteljima  ima svega i svačega, odnosno ima pravih zasluženih mirovina, ali ima i hrpa onih lažni i nezasluženih koje se svjesno godinama toleriraju. Kao i državni službenici  i ta invalidsko – braniteljska kategorija stanovništva je također HDZ ova biračka baza, te jedna do grana HDZ –ove vlasti u čije privilegije se ne dira. No kada je već spomenuo branitelje i stradalnike Domovinskog rata, predsjednik vlade Klaić mogao je spomenuti i i razvojačene branitelje te se malo dotaknuti njihovog položaja. Naime vlada Županije Posavske zahtjeve razvojačenih branitelja već godinama potpuno ignorira, a ovamo sa strane tobože glumi zainteresiranost i zabrinutost za braniteljsku populaciju.

Kako se približavamo kraju komentara, analizirati ćemo i dio izjave Klaića koji se odnosi na potrebu poštivanja zakona. Tako Klaić u priopćenju kaže.
– Vlada koju vodim, inzistirati će na maksimalnom angažmanu u radu svih djelatnika, osigurati red i poštivanja važećih zakon

Meni osobno nije jasno o kakvom poštivanju zakona govori predsjednik vlade, kada svi znamo da kafići i dalje ne izdaju račune, firme i dalje ne isplaćuju redovno plaće i doprinose, a o plaćanju poreza i javnim nabavkama bolje i ne govoriti.

Uglavnom, što se tiče divljeg poslovanja lokalnih poduzeća, tu se ništa nije promijenilo i nema naznake da će se u skorije vrijeme nešto promijeniti. Kao i su slučaju branitelja i državnih službenika, jednostavno nema političke volje, ( zbog uske veze poduzetništva i politike ), da se obračuna s tim “poduzetničkim” strukturama, odnosno da ih se prisili na, koliko toliko, zakonit rad.

Predsjednik Klaić je u svom priopćenju puno toga prešutio, ali je istovremeno puno toga neizravno i rekao, a ono što je rekao je činjenica da vlada ŽP neće ići u nikakve ozbiljne reforme koji bi na bilo koji način mogle ugroziti ili dirnuti u dosadašnja prava i privilegije odabranih struktura kreiranih u ratu i neposredno poslije njega.

Bez zadiranja u prava tih privilegiranih skupina u Županiji Posavskoj neće biti nikakvog većeg napretka, jer su upravo nezaslužene privilegije tih poslijeratnih struktura, ( političko – poduzetničke elite, privilegirani državnih službenici i branitelji ), stvorile kod građana, ( sasvim opravdano ),  osjećaj nepravednog društva. Oni izvan tih struktura ne vide, ne nalaze i ne mogu naći svoju sreću u Županiji Posavskoj, zato županiju masovno i napuštaju.

Kako u vladi ŽP i kod političkih elita nema stvarne političke volje, te kako nema pritiska odozdo, iseljavanje će se po svemu sudeći nastaviti. Kozmetičke reforme tu neće ništa promijeniti, a kozmetičke reforme jesu sve što je vlada predsjednika Klaića dosada učinila.

 

Autor: Mario Pejić