Konačno: Humanitarni konvoj ušao u Orašje

U inbox smo dobili informacije kako je humanitarni konvoj, koji je od jučer zaglavio na graničnom prijelazu, ( vidi ovdje ), konačno ušao u Orašje, što su nam nakon telefonskog poziva potvrdili i iz Granične policije BiH.

Kao što je već i ranije rečeno, zbog kašnjenja konvoja otkazani su planirani sastanci u vladi s premijerom i ministrom zdravstva, te posjeta muzeju Vrata Bosne u franjevačkom samostanu u Tolisi.

O tome dali će biti kakvih sastanaka i formalnosti trenutačno nemamo informacije.

U međuvremenu, na službenim stranicama Granične policije BiH objavljeno je službeno priopćenje u vezi zastoja humanitarnog konvoja na granici.

U nastavku od riječi do riječi službeno priopćenje Granične policije BiH prenosimo u cijelosti.

– Na MGP Orašje 11. 5. 2016. u večernjim satima prilikom ulaska u BiH kontrolom 13 teretnih motornih vozila njemačkih registarskih tablica policijski službenici utvrdili su da vozači kamiona ne posjeduju dozvole za obavljanje međunarodnog prijevoza robe zbog čega im nije dozvoljen ulazak u BiH. Ovu dozvolu mora posjedovati svaki strani prijevoznik prilikom ulaska u BiH prema Zakonu o međunarodnom i međuentitetskom prijevozu roba i Sporazumu između BiH i SR Njemačke o međunarodnom cestovnom prijevozu putnika i tereta. Izuzetak se odnosi na transport humanitarne pomoći u hitnim slučajevima prirodnih katastrofa. GPBiH inicira rješenje problema konvoja koji je na MGP Orašje i očekujemo da će konvoj humanitarne pomoći vrlo brzo dobiti potrebne dozvole nadležnih tijela čime će biti ispunjeni zakonski uvjeti za ulazak kamiona. Nakon dobijanja dozvola, vozači kamiona pristupit će daljnjim graničnim formalnostima u vezi s uvozom robe koje su nadležnost Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Izvori: granpol.gov.ba, granična policija Orašje.

Obrada: Mario Pejić/Orašje news

Comments

comments