Mi i Amerikanci

Mnogi na ovim našim prostorima ne vole Ameriku, ponajviše zbog Američkog imperijalizma i brojnih ratova koje je Amerika u zadnjih dvadesetak godina, što izravno, što neizravno pokrenula.

No, sviđala se nama Amerika ili ne, činjenica je da njihova ekonomija jedna od najučinkovitiji i najproduktivniji ekonomija na svijetu,

Primjerice, jučer je na reutresu objavljena vijest kako je Američka ekonomija dodala 242 tisuće novih radnih mjesta u veljači, te kako je stopa nezaposlenosti sada pala ispod 5%, te  iznosi točno 4,9%.

U zadnjih godinu i pol Američka ekonomija dodala je preko 3 milijuna novih radnih mjesta, a nezaposlenost je u isto vrijeme pala s preko 7% ( kod njih se to smatra visokom stopom nezaposlenosti ), na sadašnjih ispod 5%.

Zanimljivo je da Američki mediji, burze, političari ali i cjelokupna javnost s velikim iščekivanjem očekuju objave podataka o stopama nezaposlenosti, odnosno o stanju na Američkom tržištu rada.

Američku javnost očigledno zanima stanje njihove ekonomije, a kad to već zanima njihovu javnost, onda naravno to zanima i njihove političare.

Za političku stranku koja je na vlasti u Americi, nema ništa gore nego da im raste stopa nezaposlenosti u predizborno vrijeme, to je gotovo sigurna garancija poraza.

Ali pustimo sad Ameriku, što je s nama u Orašju, BiH i Hrvatskoj. Nama uopće nisu bitni ekonomski podaci, mi definitivno ne biramo vlast na osnovu ekonomskih pokazatelja, već biramo vlast na osnovu emocija, svjetonazora i sličnih sporednih stvari.

Zato kod nas u Orašju nije nikakva vijest da stopa nezaposlenosti iznosi preko 45%, što više,  takve podatke gotovo nitko i ne objavljuje, a malobrojna javnost ih uopće ne smatra važnima.

Mi biramo na osnovu emocija i svjetonazora, Amerikanci na osnovu ekonomskih pokazatelja, zato se možda mi i nalazimo tu gdje jesmo, a oni tu gdje jesu, daleko ispred nas, ma koliko god ih mi mrzili.

Možda ih zapravo mi i ne mrzimo, možda im samo zavidimo.

 

 

Autor: Mario Pejić