Ministar branitelja Marijan Kopić: Pitanje branitelja treba rješavati Federalno ministarstvo branitelja

U Federaciji BiH ponovo se aktualizirala priča vezanu uz prava razvojačenih branitelja okupljenih oko udruge Zaboravljeni branitelji.

Naime, zbog toga što nisu uvrstili njihovu rezoluciju Zaboravljeni branitelji najavili su danas blokade graničnih prijelaza, među kojima je najavljena i blokada graničnog prijelaza u Orašju.

Ali kako prenosi Radio Orašje do blokade Graničnog prijelaza u Orašju nije došlo. Skupina od 50 branitelja okupila se kod semafora, ali nije blokirala promet, već su samo istaknuli kako se radi upozorenju i podršci njihovim kolegama u FBIH.

O prosvjedima branitelja danas se očitovao i ministar branitelja ŽP Marijan Kopić koji je ustanovio da je to problem koji treba rješavati FBIH.




-Ministarstvo branitelja Vlade Županije Posavske čini sve u granicama svojih mogućnosti da braniteljskoj populaciji osigura određeni vid pomoći koji je na raspolaganju Ministarstvu. Rješavanje pitanja branitelja u širem kontekstu je pitanje na koje mora odgovoriti Federalno ministarstvo branitelja. U Proračunu F BiH je daleko više sredstva kojima se štite prava branitelja kroz određene naknade i ovoga trenutka je neophodno da Federalno ministarstvo riješi pitanje iz zahtjeva prosvjednika, izjavio je ministar Marijan Kopić u povodu današnjeg okupljanja branitelja u blizini graničnog prijelaza Orašje, prenose na službenim stranicama vlade ŽP.

Posjetimo čitatelje, prošle godine Zaboravljeni branitelji organizirali su prosvjede tražeći usvajanje rezolucije o braniteljima, ( vidi ovdje ), a političari su im tada obećali usvajanje rezolucije, da bi nakon tog svoja obećanja pogazili.

Udruga Zaboravljeni branitelji okuplja razvojačene branitelje kojih u ŽP ima oko tisuću.  Radi se o populaciji koja je nezaposlena i koja nije poput HDZ-ovih domoljuba uspjela unovčiti rat. Raniji komentar o problematici razvojačenih branitelja možete pročitati  ovdje

Prema zadnjim informacijama vezanim uz prosvjede, na graničnom prijelazu Bijača specijalna policija započela je s akcijom nasilnog uklanjanja branitelja i deplokade graničnog prijelaza.

 

Autor: Mario Pejić