Mladi Francuzi prosvjeduju: A što je s nama????

Deseci tisuća mladih Francuza  prosvjedovali su  jučer u nekoliko Francuskih gradova protiv reformi radnog zakonodavstva.
Prosvjede su organizirali najveći studenski sindikati i srednjoškolske organizacije, s zahtjevom da se odustane od predloženih reformi radnog zakonodavstva.

Prema podacima Francuske policije ukupno je prosvjedovalo oko 70 tisuća mladih, dok organizatori tvrde da je prosvjedovalo više od 150 tisuća ljudi.

Za vrijeme prosvjeda zatvoreno je dvjestotinjak škola i nekoliko sveučilišnih kampova, a manje grupe nasilnika sukobile su se i s policijom, te je tom prigodom ozlijeđeno nekoliko desetaka osoba, dok su 23 osobe uhićene, prenosi N1 televizija

Nakon prosvjeda Francuska vlada je popustila i već je djelomično odustala od predloženih reformi radnoga zakonodavstva.

Vijest o ovim prosvjedima sam odlučio prenijeti na Orašje news-u zbog dvije stvari koje tu odmah upadaju u oči i koje treba objasniti.

Kao prvo, čudno je da  prosvjeduju mladi Francuzi, iako je Francuska jedna od najbogatiji i socijalno najosjetljiviji zemalja u Europi i svijetu.
Čak i da se usvoje sve predložene reforme, mladi Francuzi bi opet zasigurno imali puno bolji standard života i puno bolju životnu perspektivu od primjerice mladih u Orašju, BiH ili Hrvatskoj. No svejedno to što imaju bolji standard života od većine drugih naroda, ne sprečava mlade Francuze da prosvjeduju i bore se za svoja, tek buduća, radna prava.

Kao drugo, što je jako važno reći, razlozi prosvjeda mladih Francuza su čisto ekonomske prirode, što nam govori da su mladi Francuzi itekako zainteresirani za ekonomiju i ekonomsku politiku svoje zemlje.

Kod nas u Orašju, ali i općenito na brdovitom Balkanu, ( BiH, Srbija, Hrvatska, Makednoja, Albanija itd ), gotovo je nemoguće da ljudi prosvjeduju zbog ekonomskih pitanja i problema vezanih za ekonomiju.

Uzmimo primjer BiH. Nezaposlenost u BiH je preko 40 posto, nezaposlenost mladih u BiH je preko 60 posto, a opet nitko ne prosvjeduje, nitko se ne buni.

Kad bi netko i organizirao prosvjede u BiH ili Hrvatskoj, radi velike nezaposlenosti, malih plaća, korupcije ili drugih važni problema, pretpostavljam da se na takvim prosvjedima ne bi skupilo više od par stotina građana.

To je paradoksalno, ali su to činjenice koje je jako teško osporiti, a bogami i jako teško objasniti.

Ali to nije sve, prevario bi se čovjek,  kada bi rekao  da Bosanci i Hrvati nikad ne prosvjeduju i nikad ne izlaze na ulice.

Čim je u pitanju neko svjetonazorsko pitanje, eto odmah tisuće prosvjednika na ulicama.
Ili još gore, ako se netko, ne daj bože usudi taknuti u prava privilegiranih branitelja i zaposlenika u državnom sektoru, onda ne samo da tisuće prosvjednika izlaze na ulice, već izlaze s plinskim bocama, šatorima i drugim pripadajućim rekvizitima, kako bi tobože branili nacionalne interese.

Dobar dio naroda kod nas i dalje “puši” te priče o obrani nacionalni interesa, iako nitko živ ne zna konkretno nabrojati koji su to točno naši nacionalni interesi.

I tako,  dok naši velikani zdušno brane nacionalne interese, naši mladi dečki i cure masovno odlaze na rad u Njemačku. Dečki odlaze tamo kako bi radili fizičke poslove, ( bauštela, poljoprivreda, varenje, ), koje Nijemci ne žele raditi, a cure odlaze kako bi prale i čistile guzice Njemačkih starica.

Biti će ipak da se od nacionalnih interesa i domoljublja  ne može živjeti. Unatoč tome, mi i dalje dajemo prioritet svjetonazorskim pitanjima u odnosu na ekonomske.

Sve dok to ne promijenimo, budite sigurni da nam neće biti bolje.

Perspektiva naših mladih ostati će odlazak na zapad, odnosno bauštela i pranje guzica.
Zapitajmo se, da li je to ono što želimo?
Treba li i naša mladež, ko Francuzi, konačno izići na ulice???

 

Autor:  Mario Pejić  vlasnik i osnivač Orašje news-a.