Načelnik Orašja na sastanku u vladi FBIH: Tema sastanka utvrđivanje trase brze ceste Sarajevo – Beograd

Mediji u BiH objavili su kako je danas u vladi FBIH održan sastanak s temom utvrđivanja optimalne varijante trase brze ceste od Sarajeva do Beograda. Prema pisanju medija sastanku je prisustvovao i načelnik općine Orašje Stanko Vincetić. U nastavku prenosimo priopćenje Federalne televizije vezano uz dotični sastanak.

-U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održan je sastanak na temu “Definisanje optimalne varijante trase brze ceste od Sarajeva do Beograda, a na osnovu inicijative pokrenute od strane Republike Turske”.

Nakon sastanka Fadil Novalić, premijer Vlade FBiH istakao je da je veza s Beogradom potrebna, bez obzira ko će biti investitor, ali da treba razmišljati o tome da taj pravac bude isplativ u budućnosti i da korist od autoputa treba imati što više ljudi, a to je, po njemu, sjeveroistočni dio Bosne.

Trasa koja bi išla kroz sjeveroistočnu Bosnu, povezala bi uz Sarajevo i Banju Luku, najveće gradove Tuzlu, Bijeljinu, Brčko…

“Imao sam priliku da održimo sastanak o veoma važnoj temi s pet predstavnika gradova. Sasvim je jasno da nam veza prema Beogradu treba, bilo u režiji turskih, kineskih ili sopstvenih investicija. Taj pravac bi trebao biti što održiviji i isplativiji u budućoj eksploataciji i da korist od te trase ima što veći boj ljudi. Ne treba zaboraviti da je najveći broj stanovništva smješten u tom uglu BiH od Doboja do Bijeljine i sjeverno do Orašja, južno s Kantonom Tuzla, gdje živi oko milion i po ljudi. Tamo je smješten i veliki ekonomski potencijal, to je žitnica BiH, najveća industrijska zona, tamo imamo jedinu luku koja je na određen način prohodna i iskoristiva i da imamo konekciju pruge od Brčkog prema jugu. Sve pretpostavke ekonomske, demografske i svake druge, koje su bitne za BiH, su tu. Ostaje pitanje da na određeni način sve aktere u ovom projektu angažiramo da idu u tom pravcu”, kazao je Novalić.




Dodao je da su predstavnici Tuzle, Bijeljine, Brčkog, Orašja i Žepča ponovili da ne žele da isključe istočni pravac prema Višegradu, ali kada se sve pogleda omjer je sedam na prema jedan u korist sjeveroistočnog koridora. Stoga je jedini njihov zahtjev da taj region ima prioritet.

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, kazao je da su on i kolege došli ponoviti ono što su rekli u Bijeljini u vrijeme kada je Recep Tayyip Erdogan, predsjednik Turske, bio u posjeti Srbiji.

“Snaga ovog prijedloga jeste demografska snaga, radi se o milion i po ljudi. Drugi pravac, protiv kojeg nismo, je negdje do 300.000 ljudi. Naša snaga je i u ekonomiji, vezali bismo vazdušnu luku Tuzla i luku Brčko, radi se i o transportu roba. Ovo je nešto što integriše BiH, tu su tri i više nacija i to je najmnogoljudniji dio. I to je jedna velika snaga ovoga projekta i naša potreba da se taj prostor brže razvija. Taj prostor sjeveroistočne Bosne da je bolje povezan puno bi pomogao i drugim dijelovima BiH”, naglasio je Imamović

Mićo Mićić, gradonačelnik Bijeljine, se zahvalio federalnom premijeru koji je prepoznao njihovu inicijativu.

“Mislim da je ovo sasvim normalna inicijativa i da puno toga, da ne ponavljam, ide u prilog tome da ovo bude jedan od prioriteta i da se uradi ovaj autoput. Autoput za Beograd nam svima treba, ali ono što je potpuno sigurno poslije Sarajeva i Banjaluke, ovi gradovi su najveći privredni centri. Tako da sve to ide u prilog ovoj našoj trasi. Nismo izmišljali toplu vodu, u prostornoplanskoj dokumentaciji RS i FBiH svi ovi putevi postoje, tako da bi iskoristili dio autoputa 5c od Sarajeva do Zenice, od Zenice postoji idejno rješenje od Žepča preko Tuzle do Brčkog i isto tako idejno rješenje postoji za autoput Bijeljina – Brčko. Tako da ovo je sasvim normalno i ide u pravcu da je ovo jedna od najboljih trasa kojom bi povezali najgušće naseljeni dio BiH”, kazao je Mićić.

Sastanku u Vladi FBiH prisustvovali su federalni premijer Novalić, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, direktor JP Autoceste FBiH Adnan Terzić, gradonačelnici Tuzle, Bijeljine i Brčko Distrikta BiH Jasmin Imamović, Mićo Mićić i Siniša Milić, te načelnici Žepča i Orašja Mato Zovko i Stanko Vincetić.

Preuzeto sa: Federalna ba.