Nastavak suđenja za zločine u Orašju: Svjedok tužiteljstva, nisu me tukli ranjen sam na kopanju rovova

U nastavku suđenja desetorici optuženih za ratni zločin počinjen 1992. na području Orašja, svjedok Državnog tužiteljstva je kazao da je ranjen prilikom kopanja rovova.

Spasoje Ristanić, bivši nastavnik matematike i nekadašnji predsjednik Opštine Orašje, rekao je da su na kopanju rovova ranjavani, osim Srba i pripadnici drugih nacionalnosti.

“Ranjen sam u kolovozu 1992., prilikom kopanja rovova. Taj dan je od gelera iste granate poginuo Mirko Cvijanović, a ranjena su i dva vojnika hrvatske vojske”, izjavio je Ristanić.




Na pitanje tužitelja Milanka Kajganića, da li poznaje Jaćima Cvijanovića, Peru Gavrića, Andriju Gavrića, Stojana Sarića i Radojku Savić, svjedok je odgovorio da poznaje. Prema njegovom iskazu, riječ je o osobama koje su premlaćivane, a koje su kasnije, kako je svjedok čuo, podlegle povredama.

“Aćim Cvijanović je odveden u Donju Mahalu. Dole koga su odvodili, znali smo da to nije dobro. Vratio se s vidnim povredama. Iz oka mu je curila krv. Čuo sam kasnije da je podlegao”, naveo je svjedok Ristanić.

Na pitanje Vlade Adamovića, advokata prvooptuženog Matuzovića, da li ga je neko udarao, svjedok je odgovorio negativno. Potvrdio je da je tokom boravka u logoru u Srednjoškolskom centru u Orašju i Osnovnoj školi u Donjoj Mahali uglavnom redovno dobijao hranu, kao i ostali zatvorenici.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. listopada.

 

 

Izvor; detektor.ba