Nema kraja krađi donacija u Posavini

Na internet portalu http://e-posavina.com/ objavljen je jedan tekst, pod naslovom “Nema kraja krađi donacija u Posavini”  vezan uz zloupotrebe prilikom dodjela donacija koje su stigle nakon poplava.

U nastavku tekst s portala e-posavina.com prenosimo u cijelosti.

– Kako vrijeme odmiče i kako se rasvjetljavaju okolnosti oko obnove nakon poplava, pokazuje se da nema afere u dodjelama donacija u kojoj nisu upletene strukture HDZ-a BiH u Posavini. Bilo da se radi o crvenom križu, kuvajtskom fondu, dodjeli novčane pomoći ili materijalnoj obnovi, uvijek se javlja struktura HDZ-a BiH, bilo županijskog bilo lokalnog.

 

Nakon kuvajtske, malverzacije i oko kineske donacije

Dugo prikrivana afera oko donacije Republike Kine otkriva da je Vlada Županije Posavske akter podjele poljoprivredne mehanizacije i opreme, koja je predmet istrage Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA-e).

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je sagledavajući posljedice katastrofalnih poplava koje su svibnju 2014. godine pogodile Bosnu i Hercegovinu na sjednici održanoj 26. lipnja 2014. godine donijelo odluku o podjeli poljoprivredne mehanizacije i opreme iz donacije Narodne Republike Kine. Iz kineske donacije Posavskoj županiji su dodijeljena 32 traktora YTO TYP 404, YTO TYP 304 i YTO TYP SG 254 sa pripadajućim priključcima, 37 motokultivatora HUANGHAI DF-18, velik broj motornih pila, setova za mužu, laktofrizera i analizatora za mlijeko. Od navedene odluke prošle su točno dvije godine, a prema službenim informacijama Vlada Županije Posavske podijelila je samo 15 traktora. Preostalih 17 traktora je jednostavno nestalo!

Još tijekom rane jeseni 2014. godine mediji su upozoravali o naznakama malverzacije u vezi s ovom pomoći kineske vlade. Istražujući aferu došli smo u posjed odluke koju je Vlada Županije Posavske 28. siječnja 2015. godine donijela na svojoj 154. sjednici. Tom odlukom županijska Vlada ovlastila je imenom i prezimenom ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske Matu Brkića da u roku od mjesec dana napravi prijedlog raspodjele poljoprivredne mehanizacije i opreme dodijeljene Županiji Posavskoj iz kineske donacije.

No, ministar Brkić je narednih dugih osam mjeseci pripremao podjelu donacije. U posjedu smo odluke Vlade Županije Posavske iz rujna 2015. godine kojom je taj posao finaliziran. Naime, tek 22. rujna 2015. godine Vlada Županije Posavske na svojoj 17. sjednici donosi odluku o raspodjeli traktora sa pripadajućim priključcima i zadužuje ministarstvo poljoprivrede na čelu s ministrom Brkićem da sprovede podjelu.

 

Umjesto stradalnicima, donacije javnim strukturama: mjesnim zajednicama, županijskoj civilnoj zaštiti, školama

Premda su Županiji Posavskoj dodijeljana 32 traktora s mehanizacijom, Vlada ga je zadužila, ministar je predložio, Vlada odobrila, te je ministar Brkić podijelio samo 15 traktora! Ministar je traktore dodijelio mjesnim zajednicama i srednjim školama i to trima mjesnim zajednicama u općini Domaljevac, sedmerim mjesnim zajednicama u općini Orašje, trima mjesnim zajednicama u općini Odžak i po jedan traktor srednjoj školi u Orašju i Odžaku.

Ovakva podjela je u apsolutnoj suprotnosti s odlukom Vijeća ministara koje je donaciju namijenilo za poljoprivrednike kojima je u poplavama stradala mehanizacija i oprema. To svakako nisu bile mjesne zajednice i škole, jer nije poznato da je ijedna mjesna zajednica i škola koja je dobila donaciju uopće imala traktor i pripadajuću poljoprivrednu opremu i da je isto uništeno u poplavi.

Dalje istražujući, otkrili smo da je po istom obrascu Vlada Županije Posavske na svojoj 32. sjednici održanoj 08. travnja 2016. godine na korištenje dodijelila motokultivatore, motorne pile, laktofrizere i analizatore za mlijeko. I ovdje je ministar Brkić imao ključnu ulogu. Motokultivatori su, opet umjesto oštećenim poljoprivrednicima, otišli u mjesne zajednice i u udruge. Ministar je podijelio samo pet motokultivatora i 15 motornih pila. Sve do jedne motorne pile dodijelio je Županijskoj upravi za civilnu zaštitu. Analiza korisnika setova za mužu i laktofrizera koji su dodijeljeni, kako se to uobičajilo kazati, „H“ komponenti, ponovo govori da su to prvenstveno pristaše HDZ-a BiH.

Vlada Županije Posavske i ministar Brkić do danas nisu podastrli javnosti odgovor na pitanje gdje je nestalo 17 traktora sa priključcima i gdje su preostali motokultivatori i oprema. Vrijednost nestale donacije premašuje pola milijuna maraka. Krijući informacije o ovoj aferi od javnosti, ministar Brkić i županijska Vlada su se duboko kompromitirali i ostavili otvoren prostor za razne špekulacije.

Javnost u Posavini nema informaciju da je Državna agencija za istrage i zaštitu 22. lipnja 2015. godine izdala naredbu za sprovođenje istražnih radnji i prikupljanje dokaza u vezi s ovom doista nevjerojatnom malverzacijom oko podjele kineske donacije. Ako se afera ne zataška, narod će nakon istrage dobiti informacije o počinjenoj malverzaciji i strukturama uključenim u nju.

 

Ministar Brkić – ključni operativac HDZ-a BiH

O ministru Brkiću vjerojatno će se još mnogo pričati i pisati. Jedna je od jačih figura HDZ-a BiH u općini Domaljevac. No, svjestan da bi na koncu politički krahirao, uspio se oduprijeti traženju stranke da ponese kandidaturu za načelnika Domaljevca pa je preuzeo ulogu operativca u izbornom stožeru načelničkog kandidata HDZ-a BiH u Domaljevcu Stjepana Piljića.

Guranje kampanje Stjepana Piljić prljavom kampanjom i dopisnim inženjeringom već je postalo dijelom političke svakodnevnice u Domaljevcu.

Operativac je HDZ-a BiH u mnogim radnjama koje privlače pozornost tužiteljstva, ma koliko god ono bilo pristrano i pod paskom hadezeove političke elite u Županiji Posavskoj. Javnost s pravom očekuje da će se rasvijetliti njegova uloga i u ovoj nevjerojatno velikoj aferi oko poljoprivredne mehanizacije.

Ne samo njegova, nego i cjelokupne Vlade Županije Posavske i struktura HDZ-a BiH koja stoji iza županijske vlade i njezinih ministara.

No, koliko god ministar Brkić bio omiljen u HDZ-u BiH toliko je persona non grata u Odžaku. Domaći poljoprivrednici vjerojatno mu nikada neće oprostiti ulogu u dodjeli odžačke zemlje kojom je oštetio domaće poljoprivrednike a pogodovao strancima i krupnom kapitalu.

 

Preuzeto sa:http://e-posavina.com/