Nijemci posjetili Orašje: Zanimaju se za izbjegličke rute

Zastupnici Skupštine – Landtaga Saksonije u Njemačkoj Mario Beger i Gunter Wild u pratnji šefa policije i svojih suradnika posjetili su Općinu Orašje, prenose na službenim stranima općine Orašje.

Na sastanku kod načelnika Đure Topića, na kojem je bio prisutan i pomoćnik za civilnu zaštitu Ilija Kobaš i načelnik Uprave policije Orašje Josip Petrić, zanimali su se najviše o iskustvima općinske uprave s izbjeglicama iz Sirije i rutama kroz koje prolaze granicu.

Načelnik ih je upoznao s osnovnim karakteristikama općine Orašje kao i s tim da Granični prijelaz Orašje nije atraktivan za prijelaz migranata zbog rijeke Save, ali i s činjenicom da na području općine Orašje od početka izbjegličke krize nije bilo izbjegličkih grupa.

Zabilježeni su tek pojedinačni slučajevi pokušaja prelaska granice, ali tu se radi o osobama koje su se izgubile pa su u pratnji policije vraćene u Centar za prihvat izbjeglica u Sarajevo.

Teme razgovora bile su još pripremljenost i postupanje Općine u slučaju da se pojave veće izbjegličke grupe, kao i stanje u Njemačkoj, posebno u saksonskoj pokrajini koja je primila 40.000 registriranih izbjeglica iz Sirije. Delegacija iz Njemačke prije Orašja, posjetila je i Šamac, a posjetit će i Vukovar kao i granične općine u Mađarskoj.

Preuzeto sa: orasje.ba