Obljetnica poplava u općini Domaljevac-Šamac

Ovog mjeseca navršava se dvije godine od poplava koje su u svibnju 2014. godine pogodile Bosnu i Hercegovinu. Prirodna katastrofa koja je zahvatila velik dio države Bosne i Hercegovine zadesila je i područje Županije Posavske te nanijela ogromne štete ovom prostoru i ljudima koji tu žive. Period neposredno pred poplavu obilježili su neviđeni napori domicilnog stanovništva u obrani od poplave te ogromna sloga i zalaganje kako bi se područje Posavine zaštitilo. Nažalost, razmjeri katastrofe su bili toliko veliki da ljudski faktor nije mogao spriječiti katastrofu ali je zasigurno ublažio njezine posljedice koje su mogle biti i mnogo veće, prenose na službenim stranicama općine Domaljevac – Šamac.

Općinu Domaljevac-Šamac pogodila je najgora sudbina i poplavila cijelokupnan njezin teritorij i uništila sve što se moglo uništiti. Tom prilikom stradao je gotovo cijelokupan sektor javnih institucija, sva obiteljska domaćinstava, cijelokupna poljoprivredna proizvodnja kao i stočni fond te gospodarska društva.

Nakon povlačenja vode krenule su aktivnosti na rasčišćavanju i dezinfekciji poplavljenog područja, a poslije toga i na sanaciji šteta. U svim tim aktivnostima uz domaće stanovništvo i institucije bili su uključeni i mnogobrojni prijatelji općine i i njezini stanovnika kao i međunarodne organizacije te se može reći da bi bez njihove pomoći svi ovi procesi tekli znatno sporije te bi sam postupak obnove bio doveden u pitanje.

Općina Domaljevac-Šamac dvije godine nakon poplava sa sigurnošću može reći da je u postupku obnove mnogo toga učinjeno te da je napravljen ambijent da ljudi mogu živjeti kao i prije poplava. Naravno, u svemu tome veliku ulogu su odigrali mnogobrojni donatori koji su pomogli da se život na prostoru općine vrati u normalu.

U nadi da se ovakva katastrofa više neće ponoviti općina Domaljevac-Šamac se još jednom zahvaljuje svim onim koji su pomogli da se život na području naše općine ponovo uspostavi.

 

Preuzeto sa: domaljevac.ba