Online anketa: Tko je najodgovorniji za ne procesuiranje ratnih zločina na području Vidovica, Kopanica i Jenjića

U Inbox portala, od strane Smiljana Šokića,  prije nekoliko dana nam je stigao uvodni tekst i prijedlog za online anketu. Uvodni komentar i anketno pitanje u nastavku prenosimo u cijelosti.

– VIDOVICE – KOPANICE – JENJIĆ , istočni dio općine Orašje.
U domovinskom ratu, mjesta koja su okupirana, mjesta koja su teško krvarila, te DOŽIVJELA TEŠKA RAZARANJA KAO I RATNE ZLOČINE nad civilima i vojnicima.
Dokazi o ratnim zločinima i zločincima postoje. Postoji i masovna grobnica gdje je jedan dio tih žrtava pokopan a da nikada NIJE NITI INICIRAN, NITI POKRENUT SUDSKI PROCES protiv zločinaca četnika koji su to učinili iako su mnoge okolnosti, imena i podatci bili poznati i dostupni.
Svjedoci smo, ovih dana, podlih optužnica od srpske strane, kao i uhićenja koja su pokrenuta preko tužilaštva BiH, a od strane Srba u BiH za navodne ratne zločine nad Srbima na području Orašja.
Gle, apsurda ? Neke optužnice od strane Srba su spakirane već 1993. godine sa popisom preko 50 imena, branitelja i javnih osoba na području Orašja.
U kuloarima kruže PRIČE „O DOGOVORU“ Srba i Hrvata o međusobnom neoptuživanju za ratne zločine. Ako je to istina, upitajmo se : „Tko ima pravo dogovarati se nad mrtvima, masakriranima civilima i braniteljima ? Tko ima pravo dogovarati se nakon popaljenih domova, rastjeranih žitelja, uništenih vjerskih objekata, pogaženih sudbina? „
IPAK , GORKA ISTINA , I NEPOBITNA ČINJENICA JE DA NIKADA NITKO NIJE INICIRAO, PREDLOŽIO; A KAMO LI POKRENUO SUDSKI PROCES protiv izvršitelja i nalogodavaca ovih zločina.
O svemu se kukavički, pokvareno i „mudro“ šuti na svim razinama vlasti i svim relevantnim institucijama. Najčudnije i najbolnije je što obiitelji, uža rodbina i svjedoci tih zbivanja također o svemu šute.
Tko su ti koji su utjerali i nametnuli toliki strah javnoj riječi ? Tko su ti, te koje su to institucije koje trebaju odgovarati za šutnju, strah i neizvršavanje obveza o istini i za istinu ?
Ova anketa, ima za cilj makar na ovaj način ODUŽITI SE ŽRTVAMA ZLOČINA, odužiti se Istoku općine Orašje, te reći istinu o bolnim zbivanjima u našoj nedavnoj prošlosti.

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

Autor: Smiljan Šokić

Napomena: Anketa će biti aktivna tjedan dana.