Orašje: Danas i sutra Dani Europskog nasljeđa

Federalno ministarstvo kulture i sporta ove godine organizira 21. Dane europskog nasljeđa i to u Orašju odnosno u Posavini od 25. do 26. listopada pod nazivom Kulturno i prirodno bogatstvo Posavine. Tom prigodom realizirat će se bogat programski sadržaj.

Nakon svečanog otvorenja manifestacije bit će upriličen obilazak terena s gostima koji će imati prigodu posjetiti franjevački samostan i crkvu u Tolisi, džamiju u Orašju, malu vijećnicu u Odžaku, predstavit će im se tradicija pletenja od vrbove šibe kao i tradicionalni ribolov na Savi. Federalna ministrica Zora Dujmović svečano će otvoriti i nove prostorije Čipkarica iz Oštre Luke – Boka u kojima će biti izloženi njihovi ručni radovi.




U sklopu manifestacije održat će se okrugli stol na kome će sudjelovati devet predavača na temu kulturnog i prirodnog bogatstva Posavine. Teme okruglog stola kasnije će se naći i u zborniku radova koji će se izdati nakon manifestacije. Federalno ministarstvo kulture i sporta uručit će i povelje institucijama i pojedincima za doprinos u zaštiti kulturno – povijesne baštine Bosne i Hercegovine.

Popratni sadržaj manifestaciji je i izložba fotografija fotokluba Orton iz Orašja. Također, u sklopu manifestacije upriličit će se i program “Mladi i nasljeđe – Upoznajmo kulturnu baštinu i čuvajmo prirodu” u sklopu kojeg će OŠ fra Ilije Starčevića iz Tolise biti škola domaćin svojim vršnjacima iz Bosne i Hercegovine. Tim povodom održat će se radionica na temu “Pletem korpu od vrbova pruća” kao i izložba nagrađenih učeničkih radova.

Foto: Raspored manifestacije.

Preuzeto sa: orasje.ba