Orašje: Na sjednici općinskog vijeća donijeta odluka o ukidanju parking zone uz ćevabdžinice

Jučer je u Orašju održana 40 sjednica općinskog vijeća, ( dnevni red vidi ovdje ),  zadnja u postojećem sazivu vijeća. Sjednica je “cenzurirana” odnosno nije emitirana direktno na Radio Orašju, zbog blizine izbora.

Na sjednici je prvo bio najavljen dnevni red od 17 točaka, da bi se na početku sjednice uvrstila i 18 točka dnevnog reda, koja se odnosi na reguliranje prometa u 10. ulici kod parka, a kojom se planira ispraviti “budalasta” prijašnja odluka, po kojoj je parking napravljen tik uz Ćevabdžinice.  Prema novoj odluci, parking će biti na lijevoj strani, a u ulici kod Cluba 92 ulaz će biti iz 5. a ne kao do sada iz 3. ulice i parking ostaje na istoj strani. U ovom slučaju, na pritisak građana, općinske vlasti su popustile, a svoju pobjedu građani će platiti sami, budući da će se parking oznake ponovo “brisati i iscrtavati”  naravno na račun poreznih obveznika.

Od stvari direktno vezani za život građana, važna je bila i rasprava o radu Doma zdravlja Orašje Izvješće o radu Doma zdravlja vijećnicima je podnijela ravnateljica doma  zdravlja Dr. Ljiljana Leovac.
Prilikom svog izlaganja ravnateljica Leovac je kazala da je Dom zdravlja prošle godine ostvario gubitak od približno 125 tisuća KM, te kako u domu zdravlja nedostaje vozilo za prijevoz pacijenata s dijalizom, budući da se postojeće vozilo stalno kvari, posebice u zimskim mjesecima. Ravnateljica je stoga pozvala vijećnike, da skupa s županijom i zavodom za zdravstveno osiguranje pripomognu pronaći riješenje, odnosno sredstva da se kupi novo vozilo.
Vijećnici su ravnateljici postavili nekoliko pitanja, koja se odnosne na participaciju, cijene zdravstvenih usluga te sporove koji postoje na relaciji Doma zdravlja i zaposlenika, na što im je ravnateljica odgovorila pozivajući se na zakone koji propisuju cijene zdravstvenih usluga i participacije, a glede sporova, kazala je da se pojedini sporovi vode, te da je Dom zdravlja oko tog problema angažirao odvjetnika.

Na ostalim točkama dnevnog reda nije bilo duže rasprave, i sve su usvojene,  a od važnijih odluka treba reći da su javna priznanja općine dobili 106 brigada HVO-a, ( pravna osoba ), te Ivo Gregurović, ( glumac), Galib Šljivo ( profesor/znanstvenik), te Mediha Isić, zbog uspješnosti kod hvatanja razbojnika i kriminalaca.

Na kraju sjednice, predsjednica općinskog vijeća Jelena Čolić, organizirala je domjenak za sve prisutne.

 

Autor: Mario Pejić