Orašje: Održana javna rasprava o nacrtu proračuna i nacrtu odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata

S početkom u 12:00 sati u kino dvorani u Orašju danas je održana javna rasprava u vezi nacrta proračuna općine Orašje te nacrta odluke o reguliranju radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Raspravu je s nekoliko uvodnih riječi otvorio načelnik općine Orašje Stanko Vincetić. Potom je uslijedilo izlaganje o proračunu, gdje su predstavljeni proračunski prihodi i rashodi.

Nakon izlaganja, uslijedilo je nekoliko primjedbi i sugestija vezano uz proračun. Primjedbe na proračun su, između ostalih, imali direktor Radio Orašja Tihomir Bijelić i predsjednik mjesne zajednice Matić Ilija MIšković.

Tihorim je zahtijevao povećanje sredstava za financiranje Radio Orašja, ustvrdivši da je 66 tisuća maraka koliko Radio Orašje dobiva nedovoljno za adekvatno funkcioniranje radija. Miškovića je zanimalo zašto je smanjen grant za branitelje, te da li su uproračunu predviđene sredstva za asfaltiranje školske ulice u Matića.




Obojici je odgovoreno, Tihomiru da općina nema više novca za Radio Orašje, a Miškoviću da će se naći sredstva za ulicu, te da je iznos za braniteljske udruge smanjenja zbog ukidanja stavke za obranu branitelja.

Po završetku rasprave o proračunu uslijedila je puno duža rasprava o radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Nacrt odluke o radnom vremenu Ug. objekata izložio je pomoćnik načelnika općine Orašje za gospodarstvo Pero Baotić, a po izlaganju uslijedilo je nekoliko kritika predložene odluke.

Najglasniji u kritiki nove odluke bio je vlasnik disco kluba „Sova” Pero Oršolić – Ljuba koji je kroz polusatno izlaganje ustvrdio da će skraćivanje radnog vremena, što se predviđa po novoj odluci, dovesti do negativnih učinaka na rad njegovog disco kluba, što bi u konačnici moglo rezultirati i zatvaranjem kluba, jer će gosti otići u sredine gdje je radno vrijeme disco klubova dulje.

Vlasnik “Sove”  je, između ostalog,  kazao kako je prema njegovim saznanjima radno vrijeme u susjednim općinama dulje, ( Brčko, Pelagićevo, Županja, Odžak itd, ) te je predložio da radno vrijeme bude najmanje do 3 sata, a vikendom do 4 sata.

Odluku je kritizirao i DJ “Sova night kluba” Ivan Krištić koji je kazao da će odluka dovesti do toga da mladi s naše općine idu u udaljenija mjesta, što će samo smanjiti stupanj sigurnosti.

Načelnik je na iznesene kritike odgovorio da će razmotriti sve pristigle prijedloge, da to nije do njega osobno, već da se radno vrijeme tiče cijele zajednice, jer se mora balansirati između različitih interesa, dok jedni traže dulje radno vrijeme, drugi se žale na buku i slično.

Nacrt proračuna općine Orašje možete preuzeti klikom OVDJE , a nacrt odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata možete preuzeti na linku ispod.

Nacrt odluke o radnom vremenu ugostiteljskih objekata

 

 

Autor: Mario Pejić