Orašje: Osnovna škola dobila 20 tisuća kuna od središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH

Osnovnoj školi „Orašje“ iz Orašja, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske odobrio je iznos od 20, 000 kuna za uređenje učionice za djecu s poteškoćama u razvoju. Sredstva su odobrena temeljem provedenog 2. Javnog poziva za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan RH za 2017., koji je bio objavljen od 25. listopada do 24. studenoga 2017. godine, prenosi Radio Orašje




Odluka o dodjeli financijske potpore donesena je potkraj prošle godine, a javni poziv provodi se s ciljem promicanja veza i jačanja suradnje Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske te očuvanja hrvatskog identiteta, odnosno promicanja hrvatskog jezika, kulture, tradicije i jačanja položaja hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske te pomoći ugroženim pojedincima– pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske koji se nalaze u teškim socijalnim i materijalnim prilikama.

Na otvoreni Javni poziv, Središnji državni ured zaprimio je 531 prijavu u kategorijama, neprofitne organizacije, fizičke osobe te kategoriji ugroženi pojedinci, a odobreno je ukupno 109 projekata. Iz ŽP sredstva su odobrena i SŠ Pere Zečevića u Odžaku u iznosu od 25 000 kuna, za stjecanje suvremene informatičke pismenosti. Na javni poziv apliciralo je i Hrvatsko kulturno sportsko društvo Kornica za kiparsku koloniju za koju je odobreno 12 000 kuna. Za područje Posavine odobrene su i dvije jednokratne financijske potpore u iznosu od po 7 000 kuna, za Bazik i Šamac, objavljeno je na web stranici Državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Preuzeto sa: Radio orašje