Orašje “turistički gradić”

Foto: vecernji.ba

Još za vrijeme Božića na svom facebook profilu objavio sam jedan kratki komentar vezan uz Orašje, blagdane i iseljavanje. Kako napisano u komentaru i dalje vrijedi, a s obzirom da u vrijeme objavljivanja tog facebook komentara nisam vodio Orašje news, isti komentar sada ću prenijeti na ovom portalu, kako bi dospjeo do što šireg kruga čitatelja.

 

Facebook komentar: Orašje turistički gradić!

Brojni automobili sa stranim tablicama, što se vozikaju našim ulicama za vrijeme blagdana, na najbolji nam način otkrivaju stvarne razmjere iseljavanja pučanstva s područja Oraške općine.
Zbog brojnog iseljeništva, Orašje već sada podsjeća na maleni turistički gradić.
Razlika između Orašja i malenih turističkih gradova na moru krije se u tome, što turistički gradovi na moru žive od sezone do sezone čekajući turiste, a Orašje živi od blagdana do blagdana čekajući povratak gastarbajtera, odnosno povratak vlastitih mještana zaposlenih u inozemstvu.
Upravo devize, dotacije i eurići tih gastarbajtera, omogućavaju lokalnim trgovinama i kafićima da prežive i sačuvaju ono malo zaposlenika što imaju.
Da nam Njemačka nije blizu i da nemamo tih deviza iz inozemstva, s obzirom na domaću pamet i politiku, bojim se da bi i Afriku smatrali bogatim kontinentom.

 

Autor: Mario Pejić