Orašje: Završeni prosvjedi razvojačenih branitelja

Danas su na područje Federacije BiH, što uključuje i Orašje, održani prosvjedi razvojačenih branitelja. Prosvjede je organizirala udruga zaboravljenih branitelja Federacije BiH.

U Orašju, razvojačeni branitelji počeli su se okupljati od 11:00 sati kod stadiona Goal. U 11:50 branitelji su se pješke u koloni, uz pratnju policije zaputili prema graničnom prijelazu Orašje/Županja.

Policija nije dozvolila blokadu graničnog prijelaza, pa su umjesto toga razvojačeni branitelji prosvjede održali pred zgradom vlade Županije Posavske.

Na prosvjedima se okupilo negdje oko 150 – 200, ( neformalna procjena autora ) razvojačenih branitelja.

Nakon održanih pregovora između predstavnika udruge zaboravljenih branitelja Županije Posavske i vlade Županije Posavske, prosvjednicima se obratio ministar branitelja vlade Županije Posavske Marijan Kopić.

Kopić je kazao kako nije postignut dogovor između razvojačenih branitelja i vlade ŽP, te kako će se stvar rješavati u Sarajevu.
Također, Kopić je nadodao da je ministarstvo branitelja otvoreno za rješavanje problema razvojačenih branitelja, te da će Županija nastojati pomoći razvojačenim braniteljima na druge načine.

Govor ministra Kopića izazvao je negativne reakcije okupljenih branitelja, ali su se stvari nakon negodovanja i žustre rasprave ipak smirile.

Prosvjednici se nakon Kopićeva govora, nezadovoljni ostali čekati informacije iz Sarajeva, kako bi na osnovu toga odlučili o svojim daljnjim akcijama.

Oko 16:00 sati stigle su informacije da je u Sarajevu postignut dogovor, na način da je vlada Federacije BiH obećala da će idući tjedan uputiti zakon o pravima razvojačenih branitelja u Parlament FBiH.

Nakon stizanja informacija iz Sarajeva razvojačeni branitelji iz Orašja, ali i drugih gradova u Federacijji BiH, su se razišli kućama te završili svoj prosvjed.

Treba reći da je prosvjed u Orašju bio miran i da na prosvjedu nije bilo nikakvih većih izgreda, niti od strane prosvjednika, niti od strane policije i državnih institucija.

Podsjetimo se, razvojačeni branitelji traže usvajanje rezolucije vijeća branitelja Federacije BiH, a glavni zahtjevi iz rezolucije su braniteljski dodatak za sve razvojačene branitelje u Federaciji BiH i objava jedinstvenog registra branitelja u Federaciji BiH.

Prosvjede razvojačenih branitelja osudili su iz HNS-a, ( Hrvatski narodni sabor ) i drugih Hrvatskih braniteljskih udruga.

– Najavljeni prosvjedi su izvan sustavnog djelovanja, kroz koje se daju lažna i neprovediva obećanja braniteljima, poništavaju do sada uloženi veliki napori svih udruženja branitelja u FBiH, ministarstva branitelja županija i Federalnog ministarstva, županijskih vlada, Vlade FBiH i Parlamenta FBiH u rješavanju potreba svih branitelja u FBiH”, priopćeno je iz HNS-a BiH.

Autor : Mario Pejić