Počelo suđenje desetorici pripadnika HVO-a iz Orašja: Za dokazivanje optužbi, tužiteljstvo predložio ispitivanje više od 140 svjedoka

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužiteljstva i obrane, počelo je suđenje devetorici optuženih za ratni zločin počinjen na području Orašja.

Tužitelj Milanko Kajganić kazao je da će u cilju dokazivanja optužnice ispitati 142 svjedoka te uložiti oko 150 materijalnih dokaza.

“Optužnica se sastoji iz dva dijela. Prvi je zločin protiv čovječnosti, a drugi zločin protiv ratnih zarobljenika. Utvrdit ćemo da je srpsko stanovništvo na području Orašja bilo žrtva sustavnog napada, ubistava, protjerivanja, silovanja, prisilnog nestanka i drugih nečovječnih postupanja od strane Hrvatskog vijeća obrane (HVO)”, rekao je Kajganić.

Za zločine u Orašju optuženi su Đuro Matuzović, Ivo i Tado Oršolić, Marko Dominković, Joso Nedić, Marko Blažanović, Mato i Anto Živković te Stjepo Đurić.




Prema optužnici, oni su zločine počinili kao pripadnici komandnih struktura HVO-a i policije u Orašju te pripadnici Vojne policije.

Na teret im je stavljeno da su počinili progon srpskog stanovništva i to ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem fizičke slobode, mučenjima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima slične prirode.

Matuzović, Živkovići i Đurić su optuženi i da su zajedno s njima poznatim pripadnicima Vojne policije HVO-a, u šupi u Donjoj Mahali i u logoru u Osnovnoj školi u Donjoj Mahali, učestvovali u ubistvima, mučenjima i nečovječnom postupanju te nanošenju velikih patnji i povreda tjelesnog integriteta i zdravlja ratnim zarobljenicima.

Kajganić je ranije zatražio da se predmet Mirka Jurića, također optuženog za krivično djelo zločina protiv čovječnosti i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u Orašju, spoji s predmetom “Matuzović i ostali”, zbog čega je danas objedinjena optužnica.

Vlado Adamović, odvjetnik prvooptuženog Matuzovića, u uvodnim riječima je kazao da je optužnica pisana na način vađenja činjenica iz konteksta te da postoje mnoge nelogičnosti u njoj, tvrdeći da će to obrana  i dokazati.

Krešimir Zubak, odvjetnik  četvrtooptuženog Marka Dominkovića, izjavio je da se na osnovu optužnice, može izvesti zaključak da je agresija na BiH bila legalna.

“Tužitelj je u više navrata čitajući optužnicu kazao kako će dokazati da je sukob u Orašju bio međunarodnog karaktera, što će i dokazivati. Tako ispada da je i agresija na BiH bila legalna”, dodao je Zubak.

Nastavak suđenja zakazan je za 6. rujna.

 

 

Preuzeto sa: detektor.ba