Povoljnije kreditiranje za poduzetnike: Orašje se priključilo garantnom fondu “Nerda”

Jedan od ključnih rezultata Projekta “Municipality of Orašje Sustainable Local Economic Development” – MOSLED (Održivi lokalno ekonomski razvoj općine Orašje) je priključenje Općine Orašje “Garantnom fondu NERDA”. Kroz ovaj financijski instrument podrške lokalnom poduzetništvu, malim i srednjim poduzećima i obrtnicima registriranima na području općina Orašje i Domaljevac – Šamac omogućen je lakši pristup povoljnim kreditnim linijama namijenjenih njihovom daljem rastu, razvoju i otvaranju novih radnih mjesta, pa tako isti mogu ostvariti kreditna sredstva u iznosu od 5.000,00 do 100.000,00 KM uz rok otplate do 5 godina i mogući grace period do 6 mjeseci, prenose na službenim stranicama Centra za poduzetništvo Orašje

Dodatni poticaj za korisnike s područja općine Orašje predstavlja i Odluka OV-a Orašje o subvencioniranju kamatne stope u iznosu od 3 postotna poena, što omogućuje još pristupačniji kreditni aranžman. Tijekom dosadašnje implementacije Projekt MOSLED osigurao je uspješnu promociju Garantnog fonda kroz organizaciju dva okrugla stola na kojima su mali i srednji poduzetnici te obrtnici sa područja općina Orašje i Domaljevac – Šamac informirani o mogućnostima i poticajima za korištenje raspoloživih kreditnih sredstava, a što je rezultiralo zaključenjem tri kreditna ugovora u vrijednosti od 220.000,00 KM. S obzirom da je na raspolaganju ostalo još 180.000,00 KM kreditnih sredstava pozivaju se svi zainteresirani poduzetnici i obrtnici s područja općine Orašje i općine Domaljevac – Šamac koji zadovoljavaju tražene uvjete da apliciraju na ova preostala kreditna sredstva. Dodatne informacije mogu se dobiti u Centru za poduzetništvo Orašje.

Projekt MOSLED financira Europska unija kroz IPA 2011 – Podrška lokalnom ekonomskom razvoju u Bosni i Hercegovini, a Općina Orašje provodi zajedno sa partnerima Poduzetničkim centrom Pleternica i Udrugom privatnih poduzetnika Orašje. Ciljevi Projekta su pružanje institucionalnih, formalnih i infrastrukturnih uvjeta za održivi lokalno ekonomski razvoj općine Orašje, te pružanje podrške malim i srednjim poduzećima kroz osiguranje bolje komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni „Dusine“ Orašje i razvijanje poduzetničkih i tehničkih usluga kroz jačanje uloge i kapaciteta Centra za poduzetništvo i Poslovnog inkubatora Orašje. Ukupna vrijednost Projekta je 461.265,93 EUR, od čega bespovratna sredstva EU iznose 391.885,93 EUR (85 %), a Općina Orašje i partneri sufinanciraju projekt sa 69.380,00 EUR (15 %).

Preuzeto sa: http://www.cp-orasje.ba/