Štrajk se nastavlja: Sindikati zdravstva odbili ponudu vlade za povećanje plaća od 7 posto

S početkom u 9 sati u Orašju su danas organizirani prosvjedi zdravstvenih radnika.  Okupljanje radnika je bilo pred bolnicom, odakle su se pješice zaputili prema zgradi vlade ŽP.

Naoružani zviždaljkama i prosvjednim plakatima prosvjednici su dva sata proveli pred zgradom vlade Županije Posavske.

Odlaze svi pa zar želite da odemo i mi, ako smo u bijelom nismo ovce, kolektivni ugovor odmah, vratite dostojanstvo zdravstvenih radnika neki su natpisa s kojim su prosvjednici krenuli u prosvjed.


Održani pregovori u vladi ŽP

Za vrijeme trajanja prosvjeda u zagradi vlade ŽP održani su pregovori između delegacije sindikata i predsjednika vlade ŽP Marijana Klaića.

Nakon održanih pregovora izjave za medije dali su predstavnici sindikata te predsjednik vlade ŽP Marijan Klaić.




– Ovdje je ispred Vlade Županije Posavske u Orašju bio prosvjed zdravstvenih djelatnika i liječnika sa prostora Županije Posavske. Primio sam njihovo izaslanstvo na razgovor, a među njima su bili i predsjednik sindikata i liječnika na razini Federacije BiH. Razgovor je tekao u kojem smjeru možemo dalje ići vezano za pregovore sa zdravstvom, odnosno kako da nađemo rješenje. Ovakva situacija nije dobra ni za Vladu, ni za zdravstvene djelatnike, a ponajviše trpe naši pacijenti koji nemaju adekvatnu zdravstvenu njegu ili zdravstvenu zaštitu. Na kraju je potvrđen dogovor iz prethodnog dana kroz razgovore vođene sa sindikatom zdravstva i povjerenstvom koje vodi pregovore sa sindikatom zdravstvenih djelatnika i liječnika Županije Posavske, a to je da se povećaju plaće za 7,5% u odnosu na postojeće plaće na prostoru Županije Posavske. Također je dogovoreno nastavljanje pregovora do mogućnosti ispunjavanja zahtijeva sindikata, a to je stari koeficijent i satnica od 2,31. To nije lagano, što se tiče Vlade Županije Posavske, da donese tako jednu ozbiljnu odluku, jer to znači povećanje sredstava za plaće za zdravstvene djelatnike za nekih 1.800.000,00 KM do 2.000.000,00 KM. U Proračunu Županije Posavske u ovom trenutku ta sredstva nemamo, ali ćemo u daljnjim analizama preko određenih ušteda, reorganizacije u zdravstvu i tražeći rezerve u Zavodu zdravstvenog osiguranja, pokušati doći do tog konačnog traženog zahtjeva, ali to je vrijeme u narednoj godini da pokušamo dovesti do toga da sve strane budu u ovim pregovorima zadovoljne, a ponajviše naši građani kojima se pruža zdravstvenu njega, izjavio je Klaić.

–Primio nas je premijer i krenuli smo danas nastavljanje pregovora u nekom boljem svjetlu jer smo dogovorili povećanje satnice, iako još trenutno nismo još zadovoljni, no nadamo se da će se doći do tog koraka da ćemo na kraju dobiti ono što tražimo. Još jednom se ispričavamo svim stanovnicima koji koriste naše usluge da još malo budu strpljivi, pa se nadamo će se u konačnici svi biti zadovoljni. Štrajk se dakle nastavlja. Očekujemo da će Vlada već na narednom zasjedanju imati temu problema zdravstva, pa se nadamo novim vijestima kako bi se konačno riješili naši zahtjevi. Hitne službe rade prema Zakonu o štrajku, izjavio je Radman.

-Imali smo dobru volju premijera Klaića za nastavak pregovora koji nam je obećao da će ovu problematiku iznijeti na narednoj sjednici Vlade, kazao je DR. Branislav Milić predsjednik županijskog sindikata.
Na pitanje novinara da li je jučer na sastanku bilo kakvih prijedloga od strane vlade, DR. Milić je kazao kako su dobili prijedlog za povećanje plaća za 7 do 8 posto, ali da to ne ispunjava sve njihove tražen uvjete.
Na ubiti novinara, DR Milić na kraju je kazao kako se plaće doktora u ŽP zavisno do specijalizacije kreću od 1000 do 1400 KM.

 

Foto:: Prosvjed pred vladom ŽP

Na kraju pogledajte nekoliko fotografija današnjih prosvjednika u Orašju.

Autor: Mario Pejić