Suđenje Matuzoviću i ostalim: Pročitam iskaz preminule svjedokinje

Pred sudom BiH traje suđenje protiv Matuzovića i drugi po optužbi za počinjene ratne zločine u Orašju, prenosi Detektor.ba

Na zadnjem ročištu održanom 14.12.2017 godine Tužiteljstvo je pročitalo iskaz preminule svjedokinje, koja je u iskazu datom 1994 tvrdila da su je Mato zvani “Rakica” i Damir zvani “Dama” silovali u školi u Donjoj Mahali.

-Tužilac Milanko Kajganić je pročitao iskaz koji je Rosa Mršić 1994. godine dala Centru javne bezbjednosti Doboj. Mršić je preminula 2003. godine, prije podizanja optužnice protiv Đure Matuzovića i ostalih.




Iako je svjedokinja Mršić preminula, njen iskaz je korišten kao dokaz optužnice. Ona je izjavila da je u logoru “Donja Mahala” prala toalet, rublje vojnicima i suđe.

“Seksualno sam zlostavljana u vešeraju logora. Mato zvani Rakijica dolazio je pijan, tukao bi me, a zatim i silovao. Također, silovao me je i vojni policajac Damir zvani Dama”, navela je u iskazu Mršić.

U istom iskazu stoji kako je njen sin Željko poginuo 8. maja 1992. prilikom napada na Novi Grad (općina Odžak), odakle je ona, zajedno s drugim srpskim civilima, prevezena u logor, prvo u Brod, a zatim u Orašje.

“Stražari su u logoru ‘Polet’ u Brodu često izvodili mlađe žene, a zatim ih kasnije silovali. Ja u tom logoru nisam silovana, jer sam bila jako lošeg zdravstvenog stanja, shrvana zbog pogibije sina”, navodi se u iskazu.

Obrane optuženih protivile su se zakonitosti iskaza jer na njemu nema potpisa oštećene svjedokinje.

 

 

Preuzeto sa: detektor.ba