Tolisa: Načelnik Đuro Topić položio kamen temeljac za izgradnju novog Doma kulture u Tolisi

Načelnik Đuro Topić položio je kamen temeljac za izgradnju novog doma kulture u Tolisi. Uz Topića događaju  su prisustvovali brojni visoki dužnosnici  i “ugledni” lokalni političari poput predsjednika skupštine Jose Oršolića, ministra prosvjete Maria Pejića te ravnatelja centra za kulturu Maria Oršolića.

O polaganju kamena temeljca za dom kulture u Tolisi, objavljen je članak na službenim stranicama općine Orašje, koji u nastavku prenosimo u cijelosti.

– KUD Kralj Tomislav iz Tolise najaktivnije je društvo i najviše doprinosi očuvanju tradicijske kulture i folklorne baštine posavskog kraja, ali mnogi nisu znali da nemaju dostojnu dvoranu za svoje potrebe. Vjerujem da će novi dom biti ujedno i drugi dom ne samo članovima KUD-a, nego i brojnim mladima u Tolisi” poručio je Đuro Topić, načelnik općine Orašje polažući kamen temeljac za izgradnju novog Doma kulture u Tolisi. “Nakon što smo u zadnjih nekoliko godina obnovili sve domove kulture u mjesnim zajednicama općine Orašje, drago mi je da novi dom gradimo baš u Tolisi koja to i zaslužuje. Prethodni dom je bio ne uvjetan, a poplava ga je dodatno oštetila i uz pomoć donatora – Projekta FERP i općinskih sredstava pristupamo gradnji novog suvremenog Doma kulture. Vrijednost radova s opremanjem je 250.000,00 KM, a plan završetka radova je za 120 dana” dodao je Topić.

Za omladinu u Tolisi službeni početak izgradnje Doma jedan je od najljepših trenutaka. Dugo su kažu, čekali da započne gradnja novog doma i vjeruju da će u njemu doživjeti puno radosti, folklornih druženja, puno seoskih fešti, a ujedno dobiti i bolje uvjete za rad.

“Imali smo velikih problema s prostorijom za instrumente, nošnje, za naše probe i okupljanja mladih članova KUD-a. Svega nam je nedostajalo u starom domu, bio je neadekvatan za rad, devastiran i ne uvjetan za rad sekcija. Sama najava gradnje već u startu privukla je mlade da se uključe u razne sekcije koje smo planirali, a zbog uvjeta nismo ih mogli aktivirati. U novom domu: Toliškoj kulturnoj ljepotici kako su ga već nazvali mladi tolišani, s ponosom ćemo ugostiti brojna prijateljska društva.” istaknuo je predsjednik KUD-a Mirko Vukić.

Na prigodnoj svečanosti polaganja kamena temeljca okupili su se mještani, brojni članovi KUD-a, te gosti među kojim su bili Joso Marković predsjednik Skupštine Županije Posavske, Mario Pejić ministar prosvjete, znanosti kulture i sporta u Vladi Županije Posavske i Mario Oršolić ravnatelj Centra za kulturu Orašje.

 

Preuzeto sa: orasje.ba