U vojarni “Sinovi Posavine” održana vojna vježba gašenja požara

U organizaciji 3.pješačke bojne, 6.pješačke brigade OS BiH, na lokaciji vojarne „Sinovi Posavine“ u općini Orašje danas je (03.06.), sukladno planskim dokumentima obuke provedena vježba na temu „Pružanje pomoći civilnim vlastima u slučaju požara“, prenose na službenim stranicama vlade Županije Posavske.

Uz pripadnike 3.pješačke bojne u pripremu i provedbu vježbe aktivno su bili uključeni predstavnici civilnih struktura sa prostora Županije Posavske, djelatnici: civilne zaštite, Doma zdravlja Orašje, crvenog križa, vatrogasna društva, MUP-a Županije Posavske, te predstavnici lokalnih medija.

Vježbu je za medije, između ostalih,  komentirao zapovjednik 6.pješačke brigade, brigadni general Radovan Ilić ovim riječima:

– -Danas smo imali priliku da u sklopu redovitog godišnjeg plana obuke prisustvujemo jednoj vježbi u okviru naše zakonske misije, a to je pružanje pomoći civilnim organima u slučaju katastrofa. U ovom slučaju po scenariju je bilo zamišljeno da smo imali jedan požar sa nekoliko sekvenci iz operacija gašenja požara, gdje smo pokušali zajedno koordinirati rad svih institucija koje mogu odgovoriti za taj zadatak i misiju. Dakle, pored pripadnika  3.bataljona 6.brigade Oružanih snaga BiH ovdje su bili prisutni i vatrogasci, Civilna zaštita, predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Domovi zdravlja i još niz drugih institucija čiji je ovo jedan od zadataka. Zadovoljan sam nivoom operativnih sposobnosti koje su ovdje danas prikazane, posebno ovog dijela koji mene interesira a to su vojnici, ali mi je drago da smo danas zajedno sa civilnim strukturama na istom zadatku. To je vrlo bitna stvar da se u slučaju katastrofa možemo lako prepoznati, okupiti i pružiti pomoć stanovništvu, onda kad je ona najpotrebnija, izjavio je brigadni general Radovan Ilić, zapovjednik 6.pješadijske brigade, u čijem sastavu je i postrojba locirana u Orašju.

 

Izvor: zupanijaposavska.ba