Upozorenje za požar: Vatrogasci gasili 16 požara na otvorenom

Unatoč upozorenjima poljoprivrednicima da pri radovima u polju mogu izazvati požar, tijekom prošlog i ovog mjeseca na području općine Orašje zabilježeno je 16 požara na otvorenom koje su morali gasiti vatrogasci, prenose na službenim stranicama općine Orašje.

Požari su najčešće izazvani spaljivanjem ostatka nakon žetve, a uslijed visokih temperatura i vjetra i zbog nenazočnosti vlasnika dolazilo je do njihovog proširenja. Služba za civilnu zaštitu i nadzor Općine Orašje još jednom upozorava poljoprivrednike da vode računa jer mogu izazvati požar.




Isto tako upozoravaju se stanovnici Općine Orašje da prilikom običaja “lilanja” uoči vjerskog praznika sv. Ilije, također vode računa da ne izazovu požar. Osobe koje izvrše spaljivanje korova ili loženje vatre na otvorenom prostoru dužne su biti nazočne uz mjesto spaljivanja i ostatke u potpunosti pogasiti, a zabranjeno je spaljivanje i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću.

U slučaju da dođe do izbijanja požara ili njegovog širenja, svaka osoba je dužna pristupiti gašenju, a ako to ne može sama učiniti bez opasnosti za sebe i druge, dužna je o požaru obavijestiti operativni centar civilne zaštite na broj 121, ili policiju na broj 122.

 

Preuzeto sa: orasje.ba