Vidovice: Ugašena humanitarna udruga “Samarita”

Nakon 10 godina uspješnog djelovanja na humanitarnom planu, HU „Samarita“ Vidovice nažalost prestala je s radom, prenosi Radio Orašje

Odluka o tome donesena je na godišnjoj Skupštini udruge, održanoj pretposljednjeg dana prošle godine. Iako je svojim radom zadivila i iznenadila javnost oraškog područja i svoje djelovanje najvećim dijelom bazirala na pomoći donatora i dobrih ljudi, te pružala pomoć najugroženijim osobama s područja MZ Vidovice, Kopanice i Jenjić, Samarita se nakon desetljeća djelovanja ugasila. Za ovakvu opciju 9 je članova glasalo za njezino gašenje, 4 su bila protiv te odluke, a 2 člana su ostali suzdržani. Po navodima predsjednika udruge Smiljana Šokića, argumenti za gašenje udruge bili su, među ostalim, znatno smanjen interes za volonterizam i odlazak mladih volontera u inozemstvo, smanjenje donacija i premorenost članova i predsjednika udruge, te kako navodi u priopćenju, otvorena netrpeljivost domaće vlasti, tj. MZ Vidovice prema HU “Samarita”, njenim projektima i radu.

Na Skupštini je imenovano povjerenstvo od 5 članova koje će obaviti internu financijsku kontrolu udruge, pobrinuti se za njenu imovinu, izvršiti povrat darovanog zemljišta koje je bilo namijenjeno za gradnju staračkog doma, ( postoji darovni Ugovor sa klauzulom o povratu ako Dom ne bude izgrađen), zatim uraditi završni račun za 2017. godinu, ostatak novca u iznosu oko 3.000 KM usmjeriti u humanitarne projekte, ugasiti račun i udrugu odjaviti u Sudu, predati dokumentaciju u nadležnost MZ Vidovice i obaviti ostale poslove za mirno i postupno gašenje HU “Samarita”.

-„Zahvalni smo svim članovima, donatorima, volonterima i korisnicima usluga na radu, donacijama i suradnji. Smatramo da smo tijekom 10-godišnjeg rada učinili jako puno, nismo izgubili obraz niti narušili Statut udruge. Bili smo na usluzi običnim ljudima i pomagali maksimalno u našim mogućnostima. Volonteri su bili pravi volonteri u poplavi, prije i nakon poplave. Financije su bile javne i transparentne, a nismo imali plaće, niti svoj telefon i auto. Štitili smo dignitet osoba i obitelji koje smo pomagali, a što je najvažnije, do kraja smo ostali neovisni“, istaknuo je predsjednik udruge Smiljan Šokić, te izrazio nadu da će jednog dana na temeljima HU “Samarita” niknuti neka nova i još bolja udruga.

 

 

Preuzeto sa: Radio Orašje.