Zemlja privilegiranih penzionera: U Hrvatskoj više od 180 tisuća ljudi prima mirovinu prema posebnim propisima

Iako je od drugog svjetskog rata prošlo 70 godina, još uvijek tisuće osoba primaju mirovinu temeljem sudjelovanja u tom ratu.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, krajem prošle godine 17973 osobe primale su mirovinu kao sudionici Narodnooslobodilačkog rata te im je prosječna mirovina iznosila 2.654 kune, prenosi index.hr

Mirovinu je primao i 8131 pripadnik “Hrvatske domovinske vojske od 1941. do 1945.”, a njihova prosječna mirovina bila je 2.272 kune.

U Hrvatskoj ukupno ima oko 180 tisuća osoba koje mirovinu primaju prema posebnim propisima.

Osim već navedenih sudionika drugog svjetskog rata, u umirovljenike po posebnim propisima spadaju i zastupnici u Hrvatskom saboru, članovi Vlade, suci Ustavnog suda, hrvatski branitelji, djelatne vojne osobe, pripadnici bivše JNA, članovi Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti, bivši politički zatvorenici itd.

 

Najveće mirovine imaju saborski zastupnici, a najbrojnija kategorija umirovljenika su Hrvatski branitelji iz domovinskog rata.

Najveću prosječnu mirovinu imaju saborski zastupnici. Krajem prošle godina u mirovini je bilo 617 bivših saborskih zastupnika, a njihova prosječna mirovina iznosila je 8.025 kuna.

Redoviti članovi Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, kojih je u mirovini krajem prošle godine bilo 148 imaju prosječnu mirovinu od 7.783 kune.

U kategoriji branitelja krajem prošle godine bilo je 72273 umirovljenika a njihova prosječna mirovina bila je 5.088 kuna.

Po visini prosječne mirovine slijede radnici na poslovima razminiranja, čija prosječna mirovina iznosi 4.878 kuna, a tih umirovljenika krajem prošle godine bilo je 228.

Bivši politički zatvorenici imaju prosječnu mirovinu od 3.581 kunu, a njih je krajem prošle godine bilo 3763.

Po posebnim propisima umirovljeni su i pripadnici bivše Jugoslavenske narodne armije kojih je oko 7700 a prosječna mirovina iznosi oko tri tisuće kuna.

Od radničkih mirovina po posebnim propisima, tu su i rudari u istarskim ugljenokopima, kojih je 255 i primaju prosječnu mirovinu od 3.573 kune te radnici izloženi azbestu koji imaju prosječnu mirovinu od 2.876 kuna, a krajem prošle godine bilo ih je 824.

Kompletan popis kategorija umirovljenika po posebnim propisima možete vidjeti u tablici: