Župa Tolisa: Održana svečanost podjele Svete Krizme

Svečano je danas bilo u Toliško Župi. Pred prepunom crkvom i mnoštvom vjernika, ravno stotinu dječaka i djevojčica primilo je sakrament Svete Krizme.

Misa i svečanost povodom svete krizme započela je u 11:00 sati, a misno slavlje je vodio kardinal Vinko Puljić, koji je ujedno i krizmenicima podijelio sakrament Svete Krizme.

Po završetku misnog slavlja i podjele sakramenta Svete Krizme, uslijedio je organizirano fotografiranje krizmenika, po selima i razredima, pred oltarom.

Nakon fotografiranja pred oltarom, krizmenici su se skupa sa svojom obitelji, kumovima i prijateljima, sada već tradicionalno fotografirali ispred crkvenog dvorišta, poslije čega su se svi razišli svojim domovima, kako bi nastavili s proslavom  Svete Krizme.

Podsjetimo se, Sveta Krizma, ( Potvrda ), zajedno s Krštenjem i Pričesti čini jednu cjelinu sakramenta, koji služe za uvođenje vjernika u vjeru i život kršćanske zajednice.

Primanjem sakramenta Svete Krizme, prema katoličkoj vjeri krizmenici na sebe primaju Dar Duha Svetoga, te time potvrđuju svoju vjeru i postaju punopravni članovi katoličke Crkve.

Sam obred izvodi se pomazanje krizmenim uljem na čelo, koje se izvodi polaganjem ruke što čini biskup uz riječi, Primi Pečat Dara Duha Svetoga, na što krizmenik odgovara Amen, čime je podjela sakramenta obavljena.

Autor: Mario Pejić
Foto: Samostan tolisa