Županija Posavska: Nastavlja se štrajk zdravstvenih djelatnika

Generalni štrajk djelatnika u zdravstvu u ŽP i dalje je na snazi jer jučerašnji sastanak pregovaračkih timova između Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike ŽP i predstavnika Sindikata doktora medicine i stomatologije ŽP te Nezavisnog sindikata zdravstva ŽP nije rezultirao konkretnim zaključcima. „Određenih pomaka ima, ali potrebno je dogovoriti drugi tempo ispunjenja zahtjeva, što su tražili predstavnici Ministarstva zdravstva“, kazao je dr Branislav Milić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije ŽP.




Sindikat doktora medicine i stomatologije, kaže predsjednik Milić, sa svoje strane je argumentirao iznesene zahtjeve i opravdao svoje prijedloge, pri čemu se osjetilo razumijevanje i želja za rješavanjem ove situacije i s druge strane. Vjeruje kako će se uskoro ovo pitanje riješiti na zadovoljstvo svih strana, jer štrajk nikome nije u interesu. Dr Milić ističe kako će Sindikat, na prijedlog Ministarstva, već danas dostaviti novi prijedlog za ispunjenje njihovih zahtjeva jer, kako je rečeno na sastanku, ministarstvo trenutačno nije u mogućnosti u cijelosti odmah odgovoriti na postavljene zahtjeve.

U Sindikatu očekuju vrlo brzi odgovor na novi prijedlog, te naglašavaju kako od svojih zahtjeva neće odstupati. Inzistiraju na potpisivanju novog kolektivnog ugovora te povećanju satnice sa sadašnjih 2 KM, na 2,35 KM. Do potpisivanja kolektivnog ugovora štrajk i dalje traje, istaknuo je dr Milić te pozvao pacijente na strpljenje i razumijevanje.

Preuzeto sa: radioorasje.ba