Županija Posavska: Pogledajte kolike su naknade za službena putovanja državnih službenika

a 59 sjednici vlade Županije Posavske održanoj 29.01.2017 godine vlada Županije Posavske usvojila je uredbu o naknadama i troškovima za službena putovanja. Cilj uredbe je zakonski regulirati oblast naknada za službena putovanja djelatnika Županije Posavske, na način da se odredi vrsta i visina naknade te procedura za ostvarivanje naknade.

Prema usvojenoj uredbi, uz troškove putovanja, ( smještaj, hrana, ), državnim službenici imaju pravo na dnevnicu za službena putovanja. Pod službenim putovanjem podrazumijeva se svako putovanje koje je učinjeno s ciljem obavljanja nekog posla i koje je udaljeno najmanje 30 kilometar od mjesta rada državnog službenika.




Visina dnevnica na putovanjima zavisi od zemlje gdje se putuje. Najniža je dnevnica za službeno putovanje u BiH, te iznosi 25 KM, a obračunava se za svaka 24 sata provedena na putovanju. Pravo na dnevnicu stiče se ako putovanje traje dulje od 12 sati, a ukoliko traje od 8 do 12 sati onda se dobiva pravo na polovinu dnevnice. Ukoliko službenik ostvari pravo na dnevnicu, za te dane gubi topli obrok, odnosno dnevnica i topli obrok se isključuju.

Za putovanja u inozemstvo dnevnice su veće. Tako za putovanja u susjedne zemlje, Hrvatsku i Srbiju dnevnice iznose 80 KM. U slučaju službenog putovanja u Sloveniju dnevnica iznosi 90 KM. Najviša je dnevnica za službeno putovanje u Japan. Budu li dužnosnici Županije Posavske službeno putovali u Japan, imati će pravo na dnevnicu u iznosu od 150 KM. Za ostale zemlje dnevnice se kreću rasponu od 90 do 130 KM.

Kad idu na službeno putovanje službenici su dužni izraditi putni nalog. Nakon putovanja, službenici su dužni u roku od 5 radnih dana predati putni nalog i izvješće s putovanja kako bi ostvarili svoja prava.

Izvor: Narodne novine ŽP, broj 2,
Autor: Mario Pejić