Županija Posavska: U drugom mjesecu 15 rođenih te 49 umrlih osoba

Prema preliminarnim podacima Federalnog zavoda za statistiku u drugom mjesecu 2017 godine u Županiji Posavskoj je rođeno petnaestero djece, deset dječaka te pet djevojčica.

U istom vremenskom razdoblju umrlo je 49 osoba, od čega 26 muškaraca te 23 žene, što znači da je broj umrlih tri puta već od broja rođenih.




Iako su podaci za drugi mjesec loši, ipak su nešto bolji od podatka za prvi mjesec. Naime u prvom mjesecu u ŽP je rođeno tek šestero djece, a umrlih je bilo 38.

Već duži niz godina po demografskim podacima Županija Posavska najgora je Županija u FBiH. Razlog se krije u masovnom iseljavanju stanovništva s ovih prostora. Kada je iseljavanje u pitanju  svjedoci smo pravog egzodusa stanovništva koji traje već nekoliko godina. Ostaju stariji, a mladi koji su u godinama za rađanje većinom su “trbuhom za kruhom” iselili i otišli na zapad.

Probleme s demografijom nema samo Županija Posavska. Naime, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku sve županije u FBIH, ( izuzev Zeničko – Dobojske ), u drugom mjesecu su imale negativan prirodni priraštaj, odnosno veći broj umrlih od rođenih stanovnika.

Izvor: fzs.ba

Autor: Mario Pejić