Županijska bolnica predstavila vladi ŽP financijsko izvješće: Dugovi bolnice veći od 1,6 milijuna maraka

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Na službenim stranicama vlade ŽP objavili su priopćenje za javnost sa 71 sjednice vlade ŽP na kojoj je glavna točka rasprave bilo financijsko izvješće, ili bolje reći dugovi Županijske Bolnice u Orašju.

-U Izvješću o radu i financijskom poslovanju za 2016.g. Županijske bolnice, Vladu ŽP dodatno su informirali ravnateljica bolnice dr. Ružica Vukić i šef financijskog sektora Miroslav Živković.

Županijska bolnica djeluje na dvije lokacije u Orašju i Odžaku, javna je ustanova za pružanje građanima usluga sekundarne zdravstvene zaštite. Raspolaže sa 111 bolesnička kreveta ( 71 u Orašju i 40 u Odžaku) sa 24 radnim vremenom. U Orašju djeluje Interni odjel s koronarnom jedinicom, Odjel kirurgije, Odjel ginekologije s rodilištem i Odjel pedijatrije. U Odžaku djeluje Odjel za hemodijalizu i Višenamjenski odjel. Tijekom prošle godine bilo je nekoliko značajnih investicija u doopremanje bolnice. Uz ostalo nabavljen je kardiološki UZV uz pomoć Ambasade Kuvajta i Vlade ŽP ukupne vrijednosti 175.500,00 KM. Rasprava je vođena u smjeru racionalne iskorištenosti kapaciteta bolnice, upućivanju pacijenata u druge kliničke centra u BiH i RH, mogućnosti preraspoređivanja bolničkih kapaciteta osobito u smjeru davanja određenih zdravstvenih usluga za pacijente upućene na onkologiju. Čule su se i sugestije vezane za rad Domova zdravlja, potrebe racionaliziranja tog sustava, međutim taj dio zdravstvenog sustava, rečeno je, u nadležnosti je općina.




Što se pak tiče Izvješća o financijskom poslovanju Županijske bolnice za period 01. siječanj – 31. prosinac 2016.g. njezin ukupan prihod u izvještajnom periodu iznosi 6.670.568 KM što je za 6,00% manje nego u 2015. godini. Tijekom 2016. godine obavljajući djelatnost zdravstvene zaštite građana Županije Posavske Županijska bolnica je napravila rashode u iznosu od 6.962.401 KM. Zabilježen je višak rashoda nad prihodima, odnosno gubitak u iznosu od 291.833 KM. Ovakav financijski rezultat predstavlja povećanje poslovnih gubitaka čija je akumulacija iz prethodne godine bila 1.332.272 KM pa je tako zaključno s izvještajnom godinom ukupni gubitak bolnice dosegao iznos od 1.624.105 KM, rečeno je u pojašnjenju navedenih tema. Rasprava se vodila, uz ostalo, o strukturi rashoda, materijalnim troškovima, plaćama i naknadama, reprezentaciji, priopćeno je na službenim stranicama vlade ŽP.

Preuzeto sa: zupanijaposavska.ba