Županja: Do kraja travnja završetak radova na rekonstrukciji graničnog prijelaza Županja – Orašje

Foto:ww.glaslavonije.hr

Završetak svih radova na rekonstrukciji i proširenju graničnog prijelaza Županja  – Orašje očekuje se krajem travnja, piše M.Lešić Omerović za Glas Slavonije

Dosada je odrađeno oko  90 posto radova predviđenih projektom. Rekonstrukcija je krenula početkom srpnja 2016. Završetkom zemljanih radova, asfaltiranja i sličnih aktivnosti početkom ove godine stvoreni su uvjeti za bolju protočnost prometa koji se mjesecima ranije odvijao usporeno i otežano. Najveće gužve na prijelazu redovito su vikendom i blagdanima pa su iz PU Vukovarsko-srijemske nerijetko savjetovali vozačima da koriste alternativne prijelaze.



Velike gužve mogu se očekivati i uoči Uskrsa, kada brojni auslenderi koji su na privremenom radu u europskim državama krenu kućama, ali i Slavonci u prekogranični šoping. Rekonstrukcija će, napominju u Ministarstvu financija koje je i nositelj aktivnosti, znatno poboljšati standard i uvjete rada policijskih i carinskih službenika na prijelazu Županja. A povećanjem ukupnog broja prolaznih trakova osigurat će i veću protočnost prometa putnika i robe. Posebni ulazi i izlazi za stanovnike pograničnog područja nisu predviđeni, jer je navedeni prijelaz međunarodni granični prijelaz.

U sklopu projekta rekonstrukcije i proširenja prijelaz je dopunjen s potrebnim dodatnim sadržajima sa svim instalacijama i opremom. Ispod glavne nadstrešnice sagrađene su dvije nove zgrade za rad graničnih službi. Nova kontrolna mjesta za teretni promet s nadstrešnicama i potrebnim zatvorenim prostorima nalaze se na strani ulaza i na strani izlaza u državu, a uz parkirališta sanitarni objekti za vozače i putnike.

 

Autor: M.Lešić Omerović/Glas Slavonije