Županja: Odgođen završetak radova na graničnom prijelazu

Foto:ww.glaslavonije.hr

Odužili su se radovi rekonstrukcije i proširenja graničnog prijelaza Županja, a planirani rok završetka već je nekoliko puta prolongiran. Prvotni plan bio je početak 2017. godine. Sredinom ožujka iz Sektora za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza pri Ministarstvu financija RH odgovorili su nam da se završetak svih radova očekuje krajem travnja i da je odrađeno 90 posto radova predviđenih projektom, prenosi Glas Slavonije

No putnici koji su ovih dana putovali u susjednu BiH mogli su vidjeti da na prijelazu Županja radovi i dalje traju. Doduše, u samoj su završnici i odrađuju se posljednji detalji ovog značajnog i vrijednog projekta – iscrtavanje horizontalne signalizacije na prometnim trakovima, presvlačanje dijela savskog mosta novim slojem asfalta…
Iz Službe za informiranje Ministarstva financija, odgovarajući na upit, najavili su da se završetak radova očekuje tijekom lipnja.




Rekonstrukcija je počela u srpnju prošle godine, a vrijednost je oko 23 milijuna kuna. Radovi su bili opsežni, s ciljem poboljšanja standarda i uvjeta rada policijskih i carinskih službenika, ali i veće protočnosti prometa putnika i robe preko prijelaza.

– Novouređeni granični prijelaz sagrađen je prema svim standardima koje zahtijeva rad na graničnom prijelazu prema šengenskim pravilima. Službe na graničnom prijelazu useljene su u objekt koji sadrži sve potrebne prostore za rad službi na graničnom prijelazu. Sagrađeni su prostori za detaljni pregled osobnih vozila i vozila koja prevoze robu – teretna vozila. Također, instalirani su razni drugi sustavi kontrole koji se koriste pri kontroli prelaska državne granice – pojašnjavaju u Ministarstvu financija, koje je i nositelj aktivnosti.

Hrvatska Vlada svojim je strateškim dokumentima, Akcijskim planom za integrirano upravljanje granicom RH i Schengenskim akcijskim planom, preuzela obvezu osiguranja uvjeta za obavljanje granične kontrole sukladno Uredbi 562/2006 i dobroj praksi EU-a. Između ostalih, i granični prijelaz Županja bilo je potrebno uskladiti s potrebama za ekonomičnije i učinkovitije obavljanje granične kontrole na vanjskoj granici EU-a.

 

 

Autor: M.Lešić – Omerović/ Glas Slavonije