Prijave nezakonitosti u MUP-u ŽP: Kako je komesar Marijan Mikić štitio Grozdana Lastavicu

Poznato je da u MUP-u Županije Posavske ima brojnih nepravilnosti. Za te nepravilnosti su podnošene kaznene prijave. U posjedu smo jedne takve anonimne prijave podnesene SIPI vezane u radnje Grozdana Lastavice. Prijavu koja je u našem posjedu u nastavku prenosimo u cijelosti.

-Policijski službenici MUP-a Županije Posavske GROZDAN LASTAVICA i GORAN JURILJ optuženi su 2014. godine Optužnicom Kantonalnog tužiteljstva Posavskog kantona Orašje od 31.01.2014. godine za počinjenje kaznenog djela Teška krađa iz čl. 287.st.1. točka „b“ Kaznenog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, a u vezi sa čl.31. istog Zakona, kao organizatori pljačke trgovačkog centra „Bingo“ u Orašju, kada je otuđeno oko 40.000,00 Eura i 10.000,00 KM i kada su upravo neposredni izvršitelji predmetne pljačke imenovali i identificirali navedene policijske službenike kao organizatore predmetne pljačke i dodatno, kao dokaz, predali mobitel koji je potvrđivao telefonske kontakte i poruke izvršitelja pljačke i imenovanih policijskih službenika prije pljačke, nesposredno pred pljačku, tijekom pljačke, te poslije pljačke i u kojim razgovorima su policijski službenici otkrivali lokacije policijskih patrola i usmjeravali pljačkaše kojim smjerom trebaju pobjeći (mobitel oduzet od Elvisa-Elvedina Džakića iz Orašja).

Unatoč ovakvoj teškoj inkriminaciji za policijske službenike i unatoč činjenici podizanja optužnice i potvrđivanja optužnice od strane Općinskog suda u Orašju, policijski komesar Marijan Mikić namjerno nije suspendirao navedene policijske službenike niti jednog jedinog dana, iako je u svim drugim slučajevima, za puno banalnije stvari uvijek određivana suspenzija. Policijski komesar Marijan Mikić omogućio je optuženim policijskim službenicima nesmetan rad, omogućio im je da svakodnevno koriste svoju policijsku službenu funkciju za utjecaj na svjedoke iz predmetnog postupka, a vrhunac kriminala i nezakonja je činjenica da je predmetni mobitel, kao glavni dokaz protiv navedenih policijskih službenika, nestao iz Policijske stanice Orašje, iz prostorije za dokaze i nikada nitko za isto nije odgovarao. Policijski komesar nije proveo postupak utvrđivanja odgovornosti za nestanak glavnog dokaza, a upravo je policijski službenik Grozdan Lastavica imao nesmetan pristup prostoriji u kojoj se dokaz nalazio pohranjen i najveći motiv da dokaz netragom nestane. Dakako, u konačnici, zbog nedostatka ključnih dokaza koji su nestali, optuženi policijski službenici su dobili oslobađajuću sudsku presudu 27.01.2016. godine što je policijskom službeniku Grozdanu Lastavici bio dodatni poticaj da nastavi sa činjenjem kaznenih djela, jer se sada osjetio nedodirljivim, pa je zbog njegovih nezakonitih aktivnosti uslijedio niz prijava protiv njega, od reketarenja prodavača duhana na oraškoj tržnici, reketarenju kamiondžija, osoba zatečenih u prosjačenju, uzimao je novac i postotak od svih od kojih je to mogao i stigao uzeti, a sve prijave protiv njega su netragom nestale iz službenih evidencija po direktivi policijskog komesara Marijana Mikića i policijskog službenika Ilje Miličića, tadašnjeg zaštitnika i mentora Grozdana Lastavice.

Kulminacija događaja dešava se 26.09.2018. godine kada je policijski službenik Grozdan Lastavica lišen slobode zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela na štetu svoje pastorke, djevojčice od samo 7 (sedam) godina, od kaznenog djela „Spolni odnos zlouporabom položaja“ do kaznenih djela „Bludne radnje“ i „Zadovoljenje pohote pred djetetom ili maloljetnikom“, a po prijavi od strane njegove supruge S.L., a majke oštećenog djeteta. Dakako, ovdje se nastavljaju nezakonite i neprofesionalne radnje policijsko-tužiteljskih istražnih organa, pa tako, iako je Grozdan Lastavica prijavljen po policijskom izvješću dana 25.09.2018. godine u 10:30 sati, lišava se slobode tek sutradan 26.09.2018. godine u 14:00 sati, a pretres njegove obiteljske kuće se radi tek 28.09.2018.godine, a o prijavi je od svojih nadređenih zaštitnika upoznat momentalno (iako se radi o tajnosti postupka) slijedom čega isti 25.09.2018. godine odmah uzima bolovanje i dakako, ostavlja mu se mogućnost uklanjanja svih eventualno kompromitirajućih dokaza koji bi mogli biti pronađeni kod njega, u njegovoj obiteljskoj kući i njegovom stanu.

Policijski službenik Grozdan Lastavica se od 27.09.2018. godine već punih 17 mjeseci nalazi u pritvoru KPZ-a Orašje, optužen za najgnusnija kaznena djela, u konačnici optužen je ne samo za kaznena djela na štetu svoje pastorke, nego i za kaznena djela na štetu svoje vlastite kćerke od 2,5 godine, a vještačenjem njegove kompjuterske tehnike pronađena je nevjerojatna količina nezakonitih pedofilskih sadržaja, te se sudski postupak trenutno vodi pred Kantonalnim sudom u Tuzli. Dakako, policijski komesar Marijan Mikić je i ovom sudskom postupku, kao i u sudskom postupku za pljačku „Binga“ bio glavni karakterni svjedok u korist optuženog policijskog službenika Grozdana Lastavice, kojeg je čak nagradio titulom „policajca godine“ i svim povlasticama koje idu uz tu titulu, te ga je rasporedio na jedno od najodgovornijih radnih mjesta – policajac u zajednici, kao osoba od povjerenja i kredibiliteta i osoba koja bi trebala biti spona između lokalne zajednice i policije.