“Humanitarna” akcija: Da li je bila od srca???

Humanitarne akcije asociraju na nešto lijepo i plemenito, nešto što ljudi poduzimaju kako bi pomogli jedni drugima, odnosno kaki bi oni koji nisu u nevolji velikodušno pomogli onima koje je nevolja iz bilo kojega razloga zadesila.

Često su humanitarne akcije i oslanjanje na ljudsku dobrotu posljednja nada spasa za one koje je zadesila nevolja. Dobrota i želja da se pomogne tim ljudima u nevolji, to je ono što treba biti glavni motiv organiziranja svake humanitarne akcije, to je ona misao vodilja s kojom bi svaka humanitarna akcija trebala biti vođena.

Danas nažalost svuda u svijetu svjedočimo zloupotrebljavanju humanitarnih akcija. Pri tom ne mislim na zloupotrebljavanje humanitarne pomoći, ( pronevjere prikupljenih materijalnih dobara od strane humanitarnih radnika i organizacija ), iako je i to za svaku osudu, već mislim na zloupotrebljavanje samog smisla, odnosno motiva organiziranja humanitarnih akcija.

Naime, zloupotreba humanitarna akcije se dešava uvijek kada primarni motiv, ( razlog ), organiziranja humanitarne akcije nije pomaganje ljudima u nevolji, već nešto drugo.
Čak i ako sredstava prikupljena u „humanitarnoj“ akciji na kraju završe kod onih kojima je akcija namijenjena, ako motivi nisu bili pomoć drugim ljudima, već primjerice samopromocija, onda akcija i nije humanitarna, jer je iskazana humanost lažna.

Ovo o humanitarnim akcijama pišem zato što je mladež HDZ-a BiH na veliki četvrtak organizirala „humanitarnu“ akciju, pod sloganom i ovaj Uskrs darujmo od srca.
Za akciju je mladež HDZ-a prikupila 700 pisanica, a sav prikupljen prihod od prodaje pisanica namijenjen je obiteljima slabijeg imovinskog stanja s više djece.

Komentirajući „humanitarnu akciju“ predsjednik mladeži HDZ-a BIH Orašje Danijel Šošić je između ostaloga rekao

Moram naglasiti da je Mladež HDZ BiH Orašje socijalno osjetljiva naročito prema obiteljima s više djece kojima je pomoć potrebita što potvrđujemo i ovom humanitarnom akcijom.

Ovdje iz ove izjave vidimo da Šošić posebno naglašava socijalnu osjetljivost mladeži HDZ BiH, ( dobro je da se nije dotaknuo pitanja koja je stranka dovela ljude do stanja socijalnih potreba, ali to je neka druga tema ), čime se nameće logično pitanje: Je li glavni motiv pokretanja ove humanitarne akcije bila pomoć siromašnim obiteljima s više djece, ili pak samopromocija jedne političke stranke, u ovom slučaju HDZ-a BiH.

Po mom skromnom sudu, u pitanju je bilo ovo drugo, a “humanitarna” akcija darujmo od srca i nije bila baš od srca, već više iz interesa, odnosno zbog samopromocije i glumljenja socijalne osjetljivosti.

Budući da je bila iz interesa, upravo ova humanitarna akcija u režiji mladeži HDZ-a BiH može poslužiti kao školski primjer zloupotrebe samog smisla humanitarnih akcija.

Na kraju, pogledajte ovaj video snimak . Nakon pregleda mislim da će vam biti jasno što sam htio reći u vezi zloupotrebe humanitarnih akcija i o čemu sam ja to gore pisao.

 

 

Autor Mario Pejić, osnivač i glavni urednik portala http://www.orasjenews.com/