Video: Nevrijeme uništilo poljoprivredne usjeve u općini Orašje

Ovog vikenda Posavina je doživjela novo stradanje od vremenske nepogode, a najviše je stradala općina Orašje i njen jugozapadni dio kojeg je poharao olujni vjetar. Bukova Greda, Oštra Luka, Bok i dijelovi mjesta Matići i Vidovice je osim kiše i leda zahvatila i pijavica koja je lomila i čupala drveće, rušila krovove i plastenike. Na tom dijelu poljoprivredni usjevi su u potpunosti stradali kao što je polje lubenica obitelji Krištić iz Boka koje su bile dozrele za branje, prenosi Federana TV.

“Imam posađenu jednu tablu paprike i kupusa imam posađeno i šest hektara kukuruza to je sve otišlo”, rekao je Miroslav Krištić, poljoprivrednik.

“Mi smo uložili velika sredstva da bi živjeli od toga, a ovo nevrijeme nam je uništilo sve”, kaže Dario Kamenjaš, poljoprivrednik.




“U poplavi smo prošli ko bos kroz trnje, a izgleda da ćemo opet i ove godine proći isto”, rekao je poljoprivrednik Anto Baotić.

Sve učestalije nepogode sve više ugrožavaju poljoprivrednu proizvodnju ovog kraja. Miroslav Krištić kaže: “Otprilike svakih 4-5 godina da se desi ovako neki ekces, suša ili?”

Nakon olujnog vjetra teško da se nešto može spasiti od ovogodišnjeg uroda. Jedina nada je da lokalne ili federalne vlasti stradalim nadoknade štetu.

“Otišlo je sve, možda jedno 95% sigurno proizvoda, poljoprivrednici su stradali u jugozapadnom dijelu općine Orašje”, rekao je Đuro Delić, Oštra Luka, delegat u Domu Parlamenta FBiH i predsjednik Odbora za poljoprivredu.

“Formirat ćemo timove koji će uvidjeti štetu na terenu i proglasiti elementarnu nepogodu za poljoprivredu ja vjerujem na prostoru cijele općine”, tvrdi načelnik Općine Orašje, Stanko Vincetić.

Vremenske prilike se sve više pretvaraju u nove neprilike koje onemogućavaju proizvodnju ovog inače uspješnog poljoprivrednog kraja.

Preuzeto sa: http://www.federalna.ba/