Akcija “List 2” predloženo određivanja pritvora za sedam osoba: Među njima jedna iz Orašja

Na internet portalu Klix.ba pišu kako je tužiteljstvo BiH predložilo određivanja pritvora za sedam osoba uhićenih u nedavno provedenoj akciji “List 2”, ( o akciji vidi ovdje ), koja je bila usmjerena na suzbijanje nelegalne trgovine duhanski proizvoda.

Među osobama za koje je zatražen pritvor nalazi se i Tomislav Benković iz Orašja direktor poduzeća “Bosanac “, koji je prema pisanju pojedinih medija, (nezavisne.com, članak vidi ovdje ), bio jedan od mozgova operacije.

U nastavku članak s klix.ba prenosimo u cijelosti.

-Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH uputio je Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za sedam osoba uhapšenih u akciji kodnog naziva “List 2”, koja je bila usmjerena na otkrivanje i procesuiranje organizovane grupe osumnjičene za nelegalni plasman 100 tona duhana na “crno tržište” u BiH.

Prijedlogom su obuhvaćeni osumnjičeni: Branimir Andrić, rođen 3. decembra 1985. u Bijeljini, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Srbije; Armin Omeragić, rođen 25. juna 1984., nastanjen u Gradačcu, državljanin BiH; Tomislav Benković, rođen 28. maja 1971. u Orašju, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Hrvatske; Emir Suljić, rođen 19. novembra u Gradačcu, gdje je i nastanjen, državljanin BiH; Tomislav Galić, rođen 4. augusta 1975. u Mostaru, nastanjen u Grudama, državljanin BiH i Hrvatske; Željko Pavković, rođen 30. oktobra 1973. u Posušju, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Hrvatske, i Željko Soldo, rođen 26. oktobra 1973. u Posušju, gdje je i nastanjen, državljanin BiH i Hrvatske.

Prema navedenim osumnjičenim predložene su mjere pritvora iz zakonskih razloga, odnosno zbog osnovane bojazni da bi osumnjičeni boravkom na slobodi, u nastojanju da ometu i onemoguće vođenje krivičnog postupka protiv njih, uništili ili sakrili dokaze i tragove važne za krivični postupak, te izvršili uticaj na svjedoke i saučesnike.

Nakon ispitivanja svih osumnjičenih, postupajući tužilac je uputio prijedlog za određivanje mjera zabrane i za osumnjičene: Miljenka Udovičića, rođenog 12. novembra 1973. u Mostaru, gdje je i nastanjen, državljanina BiH i Hrvatske, i Joze Udovičića, rođenog 19. augusta 1956. u Grudama, gdje je i nastanjen, državljanina BiH.

Mjere zabrane prema osumnjičenim predviđaju: zabranu sastajanja s određenim osobama, obavezu povremenog javljanja određenom državnom organu, zabranu napuštanja boravišta i zabranu putovanja, pri čemu im se kretanje ograničava na područje kantona Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog uz zabranu napuštanja Bosne i Hercegovine, te oduzimanje putne isprave i zabranu korištenja lične karte za prelazak državne granice.

Osobe koje su pod istragom u okviru navedenog predmeta osumnjičene su za krivično djelo organizirani kriminal, u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet akciznim proizvodima, krivotvorenje, odnosno falsifikovanje isprave po odredbama entitetskih zakonodavstava i zakonodavstva Brčko Distrikta, te zloupotreba položaja ili ovlaštenja po odredbama entitetskih zakonodavstava.

Akcija je bila usmjerena na otkrivanje i krivično procesuiranje osumnjičene organizirane grupe koja se tereti da je vršila nelegalni plasman duhana na crno tržište u BiH u količini od oko 100 tona.

S obzirom da se prodaja dešava na crnom tržištu bez obilježavanja poreskim markicama, budžet BiH po svakom kilogramu prodatog duhana oštećen je za 85 KM akcize i oko 17 PDV-a, a navedenim nezakonitostima pričinjena je enormno visoka šteta budžetu, državi i građanima.

Prilikom pretresa pronađeno je i privremeno oduzeto više desetina tona duhana, tri mašine za sječenje duhana, veća količina novca, oružje, određena dokumentacija i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Izvor: http://www.klix.ba/

Obrada: Mario Pejić/ Orašje news