Akcijom Let,s do it Orašje obilježilo dan planeta zemlje

Povodom Dana planeta zemlje i u Orašju je, kao i ostatku Bosne i Hercegovine, provedena akcija „Let’s do it – Očistimo zemlju za jedan dan“. U akciju čišćenja okoline, javnih površina i parkova uključili su se volonteri i učenici svih osnovnih i dvije srednje škole s područja općine Orašje, prenose na službenim stranicama općine Orašje.

Općina Orašje osigurala je za više od 1.000 prijavljenih potrebni materijal za čišćenje, a J.P. „Komunalac“ Orašje zaduženo je za odvoz prikupljenog otpada.

Kao i u Orašju, akcija čišćenja Let,s do it provedena je i u općini Domaljevac – Šamac, očemu smo ranije pisali ovdje

Prema wikipediji dan planete zemlje s prvi puta spominje 1970 godine, a službeno se obilježava od 1992. godine, kada je tokom konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Cilj obilježavanja dana planeta zemlje je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine.

Izvori: orasje.ba, wikipedia.org
Obrada: Mario Pejić/Orašje news